Sari la conținut

Oxfam: Situația tragică a țărilor sărace, în privința imunizării. Numai 10% dintre locuitori vor beneficia de vaccinul anti-COVID!

Comunicat CNCAV despre moartea barbatului din Targu JIu

Un sondaj efectuat de Oxfam relevă situația alarmantă în care se află țările sărace. Se pare că majoritatea dozelor de vaccin anti-COVID vor fi distribuite statelor prospere, cu toate că acestea cuprind o parte mică a populației, la nivel mondial.

Potrivit Rador, un raport realizat de Oxfam și Amnesty International dezvăluie situația îngrijorătoare a statelor sărace, în contextul pandemic actual. Se pare că, în 67 dintre țările cu venituri mici, nouă din zece locuitori riscă să nu fie imunzați cu noul vaccin anticoronavirus, declară Il Sole 24 ore.

Mai mult de jumătate din principalele vaccinuri au fost deja achiziționate de cele mai bogate țări, unde trăiește mai puțin de o șesime din populația lumii.

Vaccinurile anti-Covid de la Moderna și Pfizer au fost achiziționate deja de guvernele care și l-au permis. Prețurile ambelor vaccinuri sunt ridicate, iar pentru țările cu venituri mici, accesul la formula anti-Covid va fi complicat şi de temperaturile scăzute la care vor trebui depozitate dozele, precizează People’s Vaccine Alliance.

Concluzia trasă este că numărul de locuitori care vor putea fi vaccinați va fi foarte mic. Sute de persoane cu venituri mici riscă, prin urmare, să nu se poată vaccina împotriva Covid în 2021, tocmai pentru că majoritatea vaccinurilor primite au fost achiziționate de Occident, în ciuda faptului că Oxford-AstraZeneca și-a luat angajamentul de a furniza 64% din dozele sale locuitorilor din țările în curs de dezvoltare.

People’s Vaccine Alliance, agenția care se ocupă de monitorizarea distribuirii către țările sărace, solicită companiilor farmaceutice care lucrează la vaccinuri să își dezvăluie în mod public tehnologia, astfel încât să poată fi produse mai multe miliarde de doze de vaccinuri sigure și eficiente care să poată fi disponibile pentru toți cei care au nevoie de ele.

Acest lucru poate fi esențial, cu atât mai mult în cazul dezvoltării celui de-al treilea val de pandemie. Specialiștii se tem că un al treilea val poate lovi oricând, dacă măsurile de prevenire nu sunt respectate confrom indicațiilor, sau dacă imunizarea nu are loc cât mai curând.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.