Sari la conținut

Pacient cu bloc atrioventricular tratat cu ajutorul celui mai mic stimulator fără sonde din lume – intervenție în premieră la ARES București

Cel mai mic stimulator cardiac din lume, de mărimea unei capsule cu vitamine, a fost folosit cu succes la ARES pentru a trata un pacient cu bloc atrioventricular, în vârstă de 60 de ani. Blocurile atrioventriculare reprezintă un tip de aritmie cardiacă în care transmiterea semnalului electric între camerele superioare ale inimii (atrii) și cele inferioare (ventriculi) este afectată.

În timp ce unii pacienți nu prezintă simptome cardiace majore iar tulburarea de ritm de tip bloc atrioventricular este diagnosticată  în timpul unui consult cardiac de rutină, majoritatea pacienților acuză lipsă de aer,  oboseală accentuată, slăbiciune, amețeli, stare de leșin până la pierderea stării de conștiență. A fost și cazul bărbatului care s-a adresat echipei medicale ARES București. După consultul cardiologic și evaluarea raportului risc/beneficiu, medicii și pacientul au optat pentru implantarea unui stimulator cardiac fără sonde tip Micra – cel mai mic stimulator cardiac din lume.

Procedura minim invazivă a fost realizată cu succes de dr. Horia Roșianu și dr. Iulia Popa, medici cardiologi cu competență în artimologie, echipă care a realizat anul trecut prima implantare a unui stimulator Micra la noi în țară, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

Ajuns în sala de electrofiziologie, pacientului i s-a efectuat sedarea profundă urmată de anestezia locală cu Xilină, în zona inghinală. Procedura a continuat cu puncționarea venei femurale drepte și introducerea tecii portante a stimulatorului. Dr. Horia Roșianu a avansat cateterul de livrare până la nivelul ventriculului drept și după ce s-a asigurat de buna poziționare, a ancorat dispozitivul în mușchiul inimii.

Stimulatorul cardiac Micra

Stimulatorul cardiac Micra este un dispozitiv medical de ultimă generație, proiectat să ofere stimulare cardiacă pacienților cu tulburari de ritm  de ritm cardiac cu frecvență joasă (bradiaritmii). În prezent, este cel mai miniaturizat stimulator cardiac permanent din lume, fiind doar puțin mai mare decât o capsulă cu vitamine. Stimulatorul nu are sondă și descarcă impulsuri electrice direct în inimă, fiind ancorat direct în interiorul inimii, în ventriculul drept, pe calea venei femurale.

Procedura a fost un real succes, iar pacientul prezintă o stare generală foarte bună. Urmează să fie externat cu recomandarile specifice purtatorilor de stimulator cardiac. Pacienții cu stimulator Micra pot efectua examinare RMN cu condiția discuției anterioare cu medicul aritmolog care programează aparatul.

Pentru cine este ideal acest tip de stimulator?

Acest tip de stimulator este potrivit pentru pacienții ale căror particularități anatomice fac dificilă implantarea sondelor unui stimulator clasic, precum și pentru pacienții care au contraindicație pentru stimulatorul cardiac convențional. Este vorba despre pacienții în vârstă, fragili, cu multiple afecțiuni asociate, pacienții oncologici care au suferit radioterapie la nivelul toracelui sau pacienții aflați în insuficiență renală care fac dializă.

În același timp, stimulatorul Micra poate fi o opțiune pentru pacienții care au indicația  implantării unui stimulator convențional și doresc un aparat performant care reduce la zero riscul de complicații determinat de prezența sondelor sau a buzunarului subcutanat.

Este prima intervenție de implantare a unui stimulator cardiac fără sonde tip Micra în domeniul privat, în București. În România s-au mai făcut numai câteva intervenții de acest gen, la spitale din Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

Grupul ARES este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din România, oferind soluții terapeutice inovatoare de cardiologie și radiologie intervențională. ARES deține în prezent nouă săli de angiografie în cinci centre din București, Cluj-Napoca, Pitești, Constanța și Tulcea.

Misiunea ARES în România este să asigure accesul unui număr cât mai mare de pacienți la tratamente inovatoare care păstrează integritatea corporală, cu accent pe cardiologie. În spiritul acestei misiuni, de-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 18 premiere medicale naționale. Din anul 2019, ARES este deținut și administrat de fondul american de investiții Highlander Partners.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel