Pacientă cu cancer de colon în stadiu avansat: ”O jumătate de an am avut acest simptome dar nu l-am luat în seamă”

Simptome cancer colon. Doi pacienți cu cancer colorectal au povestit, în cadrul unui eveniment despre screeningul cancerului de colon, cum au descoperit că au boala și care au fost simptomele pe care le-au observat. 

Ambii pacienți au descoperit boala la doar 40 de ani. Unul din ei spune că s-a întâmplat, absolut întâmplător și că nu a avut niciun simptom.

”Am fost diagnosticat în septembrie 2017 cu cancer de colon, cu multiple metastaze hepatice. Am descoperit din greșeală, am mers la investigații pentru un RMN cardiac. Am crezut că e o glumă, la început pentru că nu am avut niciun fel de simptomatologie, mă simțeam foarte bine, nu am pierdut în greutate, nu simțeam absolut nimic și, în urma acelui RMN, s-au văzut metastazele și cancerul de colon. Aveam 40 de ani când am descoperit boala. Am făcut apoi investigații mai amănunțite, menționez că acum 9 ani am făcut un transplant renal, așa că a fost puțin mai complicat. După endoscopie, colonoscopie și Computer Tomograf, cancerul s-a confirmat. Am urmat, întocmai ce mi-a spus doctorul. Am 6 luni de când fac chimioterapie și din multiple metastaze hepatice, am ajuns la 2 și sunt în scădere.

Nu am fumat, nu am băut

Ceea ce vreau să menționez e că foarte mulți pacienți, când află diagnosticul, cedează psihic, de aceea e indicat să mergi la un psiholog, dacă crezi că te ajută. Eu, în momentul de față, mă simt foarte bine, îmi desfășor activitatea normal, dacă nu aș fi spus că sunt bolnav, nimeni nu ar fi știut acest lucru.

E adevărat că mama mea a murit în 2005 din cauz cancerului de colon, dar nu am făcut legătură, până să fiu diagnosticat. În rest, am dus o viață sănătoasă, am fost sportiv de performanță, n-am fumat, n-am băut și s-a întâmplat. Un semnal de alarmă care trebuie tras e că fiecare dintre noi trebuie să mergem să ne controlăm, măcar de 2 ori pe an. Norocul meu e că am descoperit cancerul în fază incipientă.”

Semnul de alarmă ignorat

Cea de-a doua pacientă, a povestit că a descoperit cancerul în stadiul IV și că a avut unele simptome dar nu s-a gândit că ar putea fi vorba de cancer.

”În decembrie 2016 am fost diagnosticată cu cancer colorectal. Apoi am fost operată  și în ianuarie am început chimioterapia, iar în 2017 am fost operată de metastaze la ficat, acum fac chimioterapie după intervenția chirurgicală, de 3 luni. Eu când am depistat boala, n-am depistat-o întâmplător, am avut jumătate de an simptome, constipație alternată cu diaree, dar nu m-am gândit că poate fi atât de grav. Am dat vina pe alimentație pe viața stresată, am zis că poate e colon iritabil. Într-o zi mi-a fost extrem de rău, am avut dureri foarte mari și un medic mi-a recomandat colonoscopia și atunci am depsitat tumora. Am văzut că am cancer, lucru care, pe moment, m-a bulversat. Acum sunt OK psihic, am o viață absolut normală, în afară de faptul că fac chimioterapie, săptămânal, în rest, viața mea decurge absolut normal. Cancerul a fost depistat în stadiul 4. Am avut o mătușă cu cancer de colon.”

Simptomele cancerului de colon

Unul dintre simptome este modificarea scaunului, care poate contine mucozitati si urme de sange. Tranzitul intestinal devine neregulat si variabil din punctul de vedere al consistentei, constipatia alternand cu diareea. Semnele instalarii cancerului de colon sunt numeroase si nespecifice. Pe langa cele enumerate pana acum, acestea includ:

  • oboseala;
  • slabiciune;
  • dificultati de respiratie;
  • crampe sau balonare.

Boala poate fi şi prevenită, nu doar depistată timpuriu

Colonoscopia este principalul test de screening al cancerului de colon şi rect şi unul din cele mai importante instrumente ce conduce la scăderea mortalităţii prin acest tip de cancer.

După vârsta de 45-50 de ani orice persoană din populaţia generală, fără simptome de alarmă sau fără rude cu antecedente de cancere ale tubului digestiv şi considerate astfel cu risc scăzut, trebuie să efectueze o colonoscopie de rutină.

Apariţia simptomelor menţionate mai sus trebuie să vă îndrume către medicul specialist, pentru a stabili dacă trebuie efectuată o colonoscopie.

Recent Posts

Pensie de peste 6000 de lei după 35 de ani de muncă pentru acești pensionari

Unii pensionari cu 35 de ani de muncă vor primi o pensie recalculată în valoare…

40 de minute ago

Furia are un efect devastator asupra sănătății. Află ce boli riști chiar și după un acces scurt de furie

Furia nu îți strică doar starea de spirit, nu îți afectează doar relațiile sau te…

o oră ago

Marțea Albă: nu face acest lucru în a treia zi de Paște, că o să ai ghinion tot anul!

A treia zi de Paște sau Marțea Albă este extrem de importantă și are câteva…

2 ore ago

Câte ouă poți mânca pe zi în siguranță și cum poți ajunge la intoxicație

Câte ouă poți mânca pe zi. Numărul de ouă pe care îi poți consuma în…

2 ore ago

Avertismentul cercetătorilor: Poți muri dacă adormi cu televizorul deschis

Știai că poți muri dacă adormi cu televizorul deschis? Legătura dintre deces și obiceiul de…

2 ore ago

Ce este jurământul lui Hipocrate. Semnificații actuale în practica medicală

Jurământul lui Hipocrate este un pilon al eticii medicale, o declarație solemnă a valorilor și…

3 ore ago

Citeste si: