marți, noiembrie 30, 2021

Pâinea este un aliment de bază pentru români. Totuși, ce alegem? Aceasta vine în multiple sortimente, iar fiecare promite beneficii diferite. În privința conținutului caloric, specialiștii avertizează

Te-ar mai interesa: Alimente cu efect antiviral. Nutriționist: Ajută l...

că silueta va fi afectată, sau nu, în funcție de cantitatea pe care o consumăm.

Pâinea are același conținut caloric, indiferent de tip. Fie că este neagră, albă, cu semințe, drojdie sau maia, pâinea îngrașă la fel.

Cantitatea consumată este, însă, aspectul la care trebuie să fim atenți.

Consumată în exces, aceasta ne poate influența silueta într-un mod negativ, din cauza conținutului bogat de carbohidrați.

Ce trebuie să știi despre pâine și conținutul caloric

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare ce diferență există între tipurile de pâine și, de asemenea, cât de mult pot îngrășa.

Te-ar mai interesa: Top 6 alimente care luptă împotriva cancerului și ...

„Pâinea îngrașă la fel, doar gustul diferă

Sunt sigură că foarte multă lume se întreabă: ce pâine să mănânc? Albă sau neagră? Proaspătă sau prăjită?

Când vine vorba de pâine trebuie să știți că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe…
Ce este diferit între sortimente?

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu schimbă cu nimic conținutul caloric. Fibrele au zero calorii și nu hrănesc organismul, doar ajută la digestie, accelerează tranzitul intestinal.
Unii spun că pâinea din făină integrală este

Te-ar mai interesa: BioNTech a anunțat că începe să lucreze la un vacc...

mai bogată în vitamine din grupul B și în minerale; adevărat, doar că uită să spună că ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale- deci mare avantaj nutrițional nu există!

Un alt subiect controversat când vine vorba despre pâine este intoleranța la gluten. Glutenul este o proteină vegetală prezentă în majoritatea cerealelor (cu excepția orez și porumb) care la contactul cu apa devine moale, elastică. Datorită glutenului făina poate fi frământată și aluatul crește.

Prin procesul de dospire cu drojdie sau cu maia, moleculele din structura glutenului sunt parțial desfăcute, iar pâinea va

Te-ar mai interesa: Simptomele neobișnuite ale infecției cu varianta O...

fi mai ușor de digerat. Atenție, dacă nu se respectă intervalul de 24-72 ore necesar creșterii aluatului, pâinea poate crea balonare și disconfort digestiv.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, înafară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, adică devine mai ușoară. Însă se concentrează în nutrienți…adică în calorii- de la aprox 240cal/100g, prin uscare/deshidratare ajunge la 340cal.

Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia. Iar o felie de pâine, indiferent că este proaspătă sau prăjită, are tot 80 calorii. Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic, recomandări pentru Postul Crăciunul...

e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația? Microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

O ultimă recomandare: când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă și are efect toxic”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri