Sari la conținut

Papa Francisc, spitalizat! De ce a ajuns pe mâna medicilor Suveranul Pontif

Papa Francisc a fost dus la spitalul Gemelli din Roma, a anunţat purtătorul de cuvânt al său, Matteo Bruni, într-o scurtă declarație de presă citată de Reuters.

”Sfântul Părinte se află la (Spitalul) Gemelli din această (miercuri) după-amiaza, la controale programate anterior”, anunţă într-un comunicat directorul serviciului de presă al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, fără să facă alte precizări.

Iezuitul argentinian, care a marcat la jumătatea lui martie zece ani de pontificat, a participat miercuri dimineaţa la Audienţa Generală săptămânală, în Piaţa Sf. Petru, ca în fiecare miercuri, unde a zâmbit şi a salutat credincioşii de la bordul ”papamobilului”.

Surse din cadrul unităţii sanitare informează că Suvernul Pontif, sosit cu ambulanţa după ce s-a simţit rău, a suferit probleme cardiace şi respiratorii în cursul zilei şi a fost dus la secţia de cardiologie pentru controale, informează publicaţia Corriere de la Serra, potrivit rador.ro.

Momentan, starea de sănătate a Papei Francisc este considerată „neîngrijorătoare”, însă pontiful ar fi fost supus mai multor analize, iar potrivit unor surse din spital, în salonul său de la etajul 10 s-ar afla şi aparatură sofisticată pentru o monitorizare constantă.

La Vatican, chiar dacă nu este oficial, se spune că au fost anulate toate audienţele de joi şi vineri, prin urmare „s-a făcut loc în agendă pentru ca analizele să poată continua atât timp cât va fi necesar”. Înainte de a merge la Spitalul „Gemelli”, Papa Francisc a anulat o întâlnire pentru a înregistra un interviu televizat.

În vârstă de 86 de ani, Suveranul Pontif suferă de diverticulită, o afecțiune care poate infecta sau inflama colonul. El a fost supus unei intervenţii chirurgicale în 2021 pentru a-i fi îndepărtă o parte din colon.

La începutul acestui an, Papa a spus că starea a revenit și ​​că aceasta l-a făcut să se îngrășe, dar că nu este prea îngrijorat.

De ce a renunţat la operaţia la genunchi

De asemenea, Papa Francisc are o problemă cu genunchiul și alternează între folosirea unui baston și a unui scaun cu rotile la aparițiile sale publice. Acesta a declarat că a preferat să nu se opereze la genunchi, deoarece nu dorea să se repete efectele secundare negative pe termen lung ale anesteziei pe care le-a suferit după operația din 2021.

De altfel, durerile sale de genunchi, care l-au determinat să-şi amâne mai multe vizite în 2022 şi să amâne un turneu în Africa, se află în centrul unor speculaţii cu privire la o eventuală demisie.

El a lăsat uşa deschisă acestui scenariu, după exemplul predecesorului său, Benedict al XVI-lea, care a renunţat la funcţie, luând lumea prin surprindere.

Suveranul Pontif a înfiinţat funcţiea de ”asistent de sănătate personal”

Îngrijitori îl urmăresc în permanenţă, atât la Vatican, cât şi în vizite în străinătate, însă problemele sale recente de sănătate l-au determinat să înfiinţeze în mod oficial o nouă funcţie – de ”asistent de sănătate personal”, în care l-a desemnat pe un infirmier de la Spitalul Gemelli.

La vârsta de 21 de ani, Francisc a fost aproape să moară din cauza unei pleurezii, potrivit biografului său Austen Ivereigh, iar o parte a unuia dintre plămânii săi a fost extirpată în octombrie 1957.

Într-o carte publicată recent, el rememorează acest episod. ”Înţeleg ce pot simţi oamenii bolnavi de (noul) coronavirus, care trebuie să lupte pentru a respira prin (aparate de) respirat artificiale”, scrie l.

El evocă, de asemenea, o operaţie de îndepărtare a unor chisturi de pe plămânul său drept, într-un interviu cu jurnalistul şi mediul argentinian Nelson Castro, subliniind că s-a ”refăcut complet” şi nu s-a mai simţit ”niciodată limitat de atunci”.

Pe când era arhiepiscopul Buenos Airesului, el a fost tratat de către un acupunctor chinez de dureri de spate, scria în mai biograful său în The Tablet Catholic, potrivit News.ro.

El a avut ”calculi biliari”, iar în 2004 o problemă ”temprară” la inimă, din cauza unei îngustări uşoare a unei artere, potrivit biografului său. În plus, probleme cu ficatul au fost rezolvate printr-o schimbare a regimului său alimentar.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel