vineri, iunie 18, 2021

Pastila anti-covid. Se administrează doar persoanelor deja infectate.

Pe lângă vaccinurile anti-covid, oamenii de știință încearcă să găsească noi modalități de oprire a răspândirii COVID-19. Cercetătorii

de la Universitatea din Graz, Austria, vor să creeze o pastilă care să inactiveze coronavirusurile din cavitatea bucală.

Este vorba de o tabletă care va putea fi administrată persoanelor deja infectate și care îi va împiedica să transmită mai departe virusul SARS-CoV-2. Persoana infectată nu va mai putea astfel să îi contamineze pe alții.

Pastila anti-covid. Se administrează doar persoanelor deja infectate

Pastila care se dizolvă în gură are la bază un principiu cunoscut, deja utilizat în tratamentul anti-coagulant. Modul de acțiune este ca un fel de capcană întinsă virusului. Îl păcălește, după

cum explică specialiștii.

„Virusul are nevoie de două puncte de sprijin pentru a invada un organism. Pe de o parte, receptorul ACE2, clasic, dar pe lângă acesta are nevoie de încă unul, îl numim co-receptor.

Noi venim şi i-l propunem virusului într-o formă solubilă. Virusul îl primește, este înconjurat de co-receptor, apoi crede că a ajuns la punctul de sprijin corect. Nu mai pătrunde și astfel își pierde capacitatea de infectare”, a spus cercetătorul Andreas Kungl.

Specialiștii estimează că, dacă totul merge bine, compusul ar putea fi disponibil în jumătate de an. În momentul de față,

încă i se testează eficiența. Potrivit TVR, oamenii de știință vor să stabilească cât durează protecția pe care o oferă și cât de mult ingredient activ trebuie să fie conținut într-o tabletă.

Dacă va fi aprobat, noul remediu nu poate totuși să înlocuiască vaccinarea, deoarece li se administrează numai celor bolnavi și e menit doar să prevină transmiterea, nu să și protejeze împotriva infecției.

Ultimele stiri

Parteneri