Sari la conținut

Pastila împotriva mahmurelei: Cum funcționează și care sunt riscurile?

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Un nou supliment împotriva mahmurelii, comercializat de brandul suedez Myrkl, a fost pus la vânzare în Marea Britanie.

Myrkl susține că suplimentul poate descompune până la 70% din alcool după o oră.

Aceasta înseamnă că, dacă cineva bea 50 ml de băuturi spirtoase 40%, care conține 20 ml de alcool pur, doar 6 ml de alcool vor intra în sânge – echivalent cu dacă o persoană a băut doar 15 ml de băuturi spirtoase.

Producătorii spun că pilula combate apariția mahmurelii activând bacteriile Bacillus subtilis și Bacillus coagulans, un aminoacid (L-cisteină) și vitamina B12 în intestin, pentru a descompune alcoolul în apă și dioxid de carbon înainte de a ajunge în ficat.

Suplimentul este disponibil în prezent online și costă 30 GBP (aproximativ 35 EUR) pentru 30 de pastile. Există două tipuri de tablete în produs: unul conceput pentru a fi luat cu 12 ore înainte de băut și celălalt luat cu o oră înainte de începerea băuturii.

Cercetătorii de la producătorul Myrkl, firma farmaceutică De Faire Medical, precum și Institutul de Știință și Sănătate Pfützner din Mainz, au publicat luna trecută o lucrare care a arătat că administrarea comprimatelor înainte de a bea reduce concentrația de alcool în organism la jumătate, în doar 30 de minute de la consumul unei singure băuturi.

Este prea frumos să fie adevărat?

Cu toate acestea, în ciuda faptului că aceste pastile aduc speranțe de a pune capăt weekendurilor ruinate de greață, dureri de cap și regrete, mulți sunt sceptici în ceea ce privește eficiența lor.

„După cum arată dovezile, nu există produse care să poată preveni sau vindeca mahmureala”, a declarat Sally Adams, profesor asociat de la Facultatea de Psihologie a Universității din Birmingham, pentru Euronews Next.

Adams subliniază modul în care știința din spatele mahmurelii este holistică, cu mulți factori în joc, ceea ce face ca găsirea unui „remediu pentru mahmureală” să fie deosebit de dificil.

„Când ne gândim la mahmureală, este ușor să credem că este pur și simplu din cauza  deshidratării”,  explică medicul.

„Este deshidratare; o durere de cap; un echilibru sau dezechilibru de electroliți; iritația stomacului și a intestinului subțire – acestea sunt procese foarte complexe pentru ca un singur produs să poată livra”, a adăugat Sally Adams.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel