Sari la conținut

Pastila leneșilor. Toate beneficiile activității fizice, dar fără exerciții fizice

Pastila leneșilor. Toate beneficiile activității fizice, dar fără exerciții fizice este promisiunea cercetătorilor care au lucrat la un studiu provocator.

Studiului realizat de cercetătorii de la Washington University School of Medicine și prezentat la congresul anual al Societății Americane de Chimie și-a propus să creeze o pastilă care să înlocuiască exercițiile fizice și să reproducă efectele pozitive ale acestora asupra sănătății. Studiul ar putea fi numit ”Pastila leneșilor”.

Astfel, noi descoperiri în domeniul sănătății deschid calea spre posibilitatea înlocuirii activității fizice cu medicamente, relatează La Repubblica. Rezultatele obținute pe celule de rozătoare ar putea duce la noi opțiuni terapeutice pentru cei care suferă de atrofie musculară sau sarcopenie, dar și la potențiale beneficii pentru persoanele care suferă de boli neurodegenerative. Bineânțeles, de această cercetare vor beneficia și persoanele leneșe, probabil că acestea vor fi primele care vor dori să beneficieze de efectele tratamentului cu pastile de slăbit.

Toate beneficiile activității fizice, dar  fără exerciții fizice

Un vis însă și pentru persoanele leneșe, nu doar pentru cele care suferă de boli și afecțiuni fizice care le împiedică să facă exerciții fizice, cum ar fi în cazul persoanelor cu atrofie musculară, al bătrânilor care suferă de pierderea masei și forței musculare, al bolnavilor de cancer sau al persoanelor care trăiesc cu afecțiuni genetice și cronice care le limitează mișcarea.

„Exercițiile fizice sunt extrem de benefice pentru corp și minte, dar nu toată lumea poate beneficia de ele. Există multe persoane care nu pot face exerciții fizice, motiv pentru care a avea exerciții fizice sub formă de pilule ar putea fi foarte util pentru a imita sau a spori efectele acestei activități la cei care nu o pot face”, a declarat Bahaa Elgendy, cercetătorul principal al studiului și profesor de anesteziologie la Washington University School of Medicine din St. Louis.

Pastila leneșilor. Cum funcționează?

Echipa de cercetători a reușit să dezvolte un compus numit SLU-PP-332 capabil să activeze cele trei forme de receptori legați de estrogeni – ERRα, ERRβ și ERRγ – proteine specializate a căror activare declanșează modificările metabolice asociate cu exercițiile fizice.

Compusul pe care echipa își propune să îl utilizeze într-o pastilă este, prin urmare, capabil să imite efectele activității fizice asupra acestor proteine și, în special, asupra ERRα, o țintă deosebit de dificil de țintit farmacologic, dar crucială, deoarece poate îmbunătăți rezistența la efort și poate regla procesele fiziologice din mușchi, cum ar fi funcția mitocondrială și respirația celulară.

Pastila leneșilor. Numeroase aplicații și beneficii

În cadrul unor experimente efectuate pe șoareci, cercetătorii au constatat că administrarea de SLU-PP-332 la rozătoare a dus la o creștere a fibrelor musculare rezistente la oboseală și a fost capabilă să îmbunătățească rezistența animalelor în timpul exercițiilor fizice.

În testele efectuate pe rozătoare, SLU-PP-332 s-a dovedit a fi util și împotriva obezității, a insuficienței cardiace și a declinului funcției renale cauzate de înaintarea în vârstă.

Cercetătorii au evidențiat apoi modul în care receptorii legați de estrogeni joacă, de asemenea, un rol important în contracararea unora dintre procesele care au loc în creierul pacienților care suferă de Alzheimer sau de alte boli neurodegenerative. Prin urmare, existența unui compus capabil să le activeze funcția deschide calea către noi posibilități terapeutice și în acest domeniu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel