Sari la conținut

PERICOL medical. Medicii avertizează: Nu există medicamente care să omoare ciuperca

Supermicrob
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

PERICOL medical. Medicii avertizează: Nu există medicamente care să omoare ciuperca!

Un nou „supermicrob” se răspândește cu o repeziciune fantastică în toată lumea. Anual, potrivit estimărilor, au loc 6,5 milioane de infecții fungice invazive și în jur de 3,8 milioane de decese din această cauză.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o listă cu 19 specii de ciuperci în cazul cărora dezvoltarea unor tratamente împotriva infecțiilor este prioritară.

Cu toate că numărul deceselor asociate cu „superbacteriile” este mai mare decât numărul victimelor infecțiilor fungice (4,7 milioane vs. 3.8 milioane), există sute de antibiotice disponibile care sunt eficiente împotriva bacteriilor.

17 medicamente antifungice disponibile

În schimb, există doar 17 medicamente antifungice disponibile în acest moment, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. Doctorii au spus că este foarte greu de făcut medicamente care omoară ciuperca fără să afecteze și organismul uman.

Alarmant!!! Nu există medicamente care să omoare ciuperca

laborator
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Dacă încerci să faci un medicament antifungic, trebuie să găsești ținte care nu vor dăuna genele și proteinele pe care oamenii le au”, a explicat dr. Neil Clancy, care a mai spus că „medicamentul care omoară cel mai bine ciupercile reacționează cu celulele din rinichii oamenilor, așa că poți să ajungi să ai insuficiență renală.”

Torrence Irvin crede că ciuperca Coccidioides, care poate pune în pericol viața persoanei infectate, i-a pătruns în plămâni în iunie 2018 în timp ce se relaxa în curtea din spatele casei, în Patterson, California. Acesta a povestit că a slăbit foarte mult și că doctorii nu știau cum să-l ajute.

Cele mai periculoase ciuperci

  • Primul loc pe lista OMS, citează EVZ, cu cele mai periculoase ciuperci l-a ocupat Cryptococcus neoformans, care poate provoca o formă letală de meningită. Rata de deces în urma infectării cu acest parazit fungic este extrem de mare, putând ajunge până la 61%, în special în cazul pacienților cu HIV.
  • Aspergillus fumigatus, un mucegai care afectează plămânii și se poate răspândi în alte părți ale corpului, apare pe locul doi pe aceeași listă.

„Aspergillus este peste tot – în sol, în frunzele pe care le greblezi, în pământul pe care îl așezi peste sol”, a spus Thompson.

„Este foarte greu de evitat și este asociat cu o rată a mortalității foarte ridicată – în jur de 40% la unii oameni – așa că este o infecție pentru care avem nevoie disperată de medicamente noi.”

  • Pe locul trei pe lista OMS este Candida auris, un microb care era rezistent la toate cele patru clase de tratamente antifungice atunci când a apărut prima dată în SUA, în 2013. Numărul oamenilor care s-au infectat cu Candida auris a crescut de la 51 în 2016 la 4.514 în 2023.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Absolventă de Psihologie. Am inceput sa lucrez în presă în 2011, la EvzMonden, InfoActual, AnimalZoo, EVZ și Doctorul Zilei. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate medicale și informații referitoare la evenimentele curente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel