luni, noiembrie 29, 2021

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că mai multe medicamente ieftine de pe piaţa românească ar putea dispărea, ca urmare a creşterii nivelului taxei clawback pe trimestrul

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila lămurește situația: va fi sau nu ...

al treilea al acestui an.

Totodată, APMGR atrage atenţia şi asupra riscului prăbuşirii industriei farmaceutice autohtone, ca urmare a majorării cu 25% a taxei clawback.

”Din păcate, constatăm că am avut dreptate şi ne confruntăm cu o nouă creştere nesustenabilă a taxei clawback, în ciuda declaraţiilor ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, că nivelul acestei taxe este constant şi la o ‘valoare rezonabilă’. Anunţurile festiviste ale ministrului nu mai pot acoperi dezastrul din domeniul asigurării medicamentelor pentru populaţie şi considerăm că se impune demisia domnului

Te-ar mai interesa: De ce un nefumător poate dezvolta cancer pulmonar,...

Bodog”, a declarat directorul executiv al APMGR, Laurenţiu Mihai.

Reprezentanţii APMGR solicită Guvernului să ia în considerare apelurile repetate ale producătorilor de medicamente generice de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, cât mai urgent posibil, ”dacă nu se doreşte falimentarea producătorilor de medicamente generice şi privarea populaţiei cu venituri reduse şi a bolnavilor cronici de şi mai multe medicamente de bază”.

Aceeaşi asociaţie susţine introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente generice ca soluţie pe

Te-ar mai interesa: Ce probleme spirituale ascund unele boli precum ca...

termen scurt, fără impact bugetar, pentru menţinerea accesului la tratament pentru pacienţii români.

Totodată, APMGR atrage atenţia că păstrarea actualului mod de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice în următorul an va duce la dispariţia de pe piaţă a altor mii de medicamente generice cu preţuri mici, relatează Agerpres.

Conform companiei de cercetare şi studii de piaţă CEGEDIM, 60% dintre cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă în perioadă următoare sunt medicamente sub 25 de lei.

”Reiterăm autorităţilor şi opiniei publice că medicamentele generice

Te-ar mai interesa: Predicțiile medicilor: „Ce este mai greu abia vine...

nu fac obiectul contribuţiei de tip clawback nicăieri în Europa. Aplicarea acesteia în continuare este direct responsabilă de distrugerea industriei farmaceutice generice locale şi îngrădirea şi mai mult a accesului la tratament pentru pacienţii cu cele mai mici venituri, în contradicţie cu obiectivele programului de guvernare”, a mai declarat Laurenţiu Mihai.

Te-ar mai interesa: Cum se manifestă varianta Omicron: Medicul african...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri