sâmbătă, aprilie 1, 2023

Întoarcerea la normalitate depinde în mod direct de imunitatea colectivă. Imunitatea colectivă se poate obține fie natural (prin infectare și recuperare), fie prin vaccin. Specialiștii consideră că vaccinul este o metodă mult mai rapidă și mai sigură de a obține imunitatea, deoarece persoanele vaccinate nu dezvoltă simptome specifice în cazul unei posibile infectări. De asemenea, persoanele vaccinate obțin o imunitate de lungă durată.

Potrivit studiilor care au cercetat imunitatea obținută prin infectarea propriu-zisă cu virusul, aceasta durează aproximativ 5 luni. În acest timp, anticorpii rezultați în urma infectării se diminuează, iar la un moment dat organismul devine susceptibil unei infectări ulterioare. De aceea, persoanele vaccinate pot fi în siguranță pentru mai mult timp, iar vaccinul este considerată o metodă mult mai sigură de imunizare. Acest lucru se explică și prin faptul că, în cazul unei posibile infectări, persoanele imunizate cu vaccinul anti-COVID nu dezvoltă simptome specifice, virusul fiind inactivat de anticorpii obținuți prin vaccinare.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicilor: dacă observi asta pe ughi...

Acest lucru este susținut și de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), care explică procesul prin care trece o persoană vaccinată, deși este expusă virusului.

„O persoană nevaccinată se poate infecta cu virusul SARS-CoV-2 și-l poate transmite celor cu care intră în contact. Contacții vaccinați (vaccin Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană) ai persoanei nevaccinate sunt protejați față de de dezvoltarea bolii Covid-19 – chiar dacă virusul ar putea ajunge în căile respiratorii, transmis de la un purtător, nu va produce efecte, fiind inactivat de anticorpii protectori dezvoltați după vaccinare.”, explică CNCAV.

Te-ar mai interesa: Cum îți poți da seama că cineva ți-a făcut farmece...

În acest sens, persoanele vaccinate ar putea evita carantinarea la domiciliu.

„E logic ca o persoană vaccinată și sănătoasă imunologic să nu mai fie carantinată. Se vor mai relaxa unele tipuri de măsuri”, a susținut Adriana Pistol, potrivit Digi24.

Totuși, trebuie menționat faptul că această imunitate este obținută de persoanele care s-au vaccinat și cu a doua doză. Imunitatea completă este obținută la 10 zile după adinistrarea cu cea de-a doua doză.

Te-ar mai interesa: Nu o să mai tușești deloc! Pisează o banană și mai...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private