luni, februarie 6, 2023

Carnea de porc este unul dintre cele mai căutate produse în această perioadă, în care se fac pregătiri pentru Crăciun.

Comerțul neautorizat de porci prezintă însă cel mai mare risc de răspândire a pestei porcine africane. Din acest motiv, autoritățile verifică târgurile, ofertele online și fac și controale în trafic.

Aflăm de la RRA cum se desfășoară acest proces în județul Giurgiu.

Te-ar mai interesa: Clarvăzătoarea României: Ne așteaptă multe în 2023...

Controalele și regulile privind transportul porcilor și al cărnii de porc sunt tot mai aspre.

Andrei Darie, director DSVSA Giurgiu: Persoanele care transportă animale fără documente și fără a fi conform cu legislația sanitar-veterinară în vigoare vor fi sancționate. În funcție de situație se poate merge până la confiscarea animalelor.

Sursă FOTO: EVZ

Ce documente trebuie să aibă asupra lor?

Andrei Darie: Documentul de mișcare al acestuia, emis de medicul veterinar din localitatea de unde pleacă animalul. Mașina trebuie să fie înregistrată sanitar-veterinar, un act de dezinfecţie al autovehiculului, iar pentru cele care fac transport pentru animalele care trec dintr-un județ într-altul obligatoriu avizul interjudețean.

Te-ar mai interesa: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului: ̶...

Legea este ocolită cel mai ușor prin tranzacțiile online, vânzarea însă nu este permisă dacă crescătorul nu este autorizat.

Andrei Darie: Persoanele care vând online nu sunt scutite de aceste controale.

Valoarea sancțiunilor

Andrei Darie: În ultima săptămână, aceasta, în valoare de 3.600, cred, la un crescător care deține animale neidentificate.

Târgurile vor fi, de asemenea, verificate de către inspectorii sanitar-veterinari, informează RRA.

Te-ar mai interesa: Nu neglijați aceste simptome! Pot anunța prezența ...

La începutul lunii, un nou focar de pestă porcină a fost confirmat la o fermă cu 42.000 de porci, din județul Timiș. Circa 18.000 de animale au fost sacrificate, celelalte 24.000 ar putea fi salvate dacă nu apar noi suspiciuni. Situația este monitorizată de autorități.

Şi luna trecută, ferma din Timiș s-a confruntat cu un focar de pestă porcină și au fost sacrificați aproape 40.000 de porci. La începutul lunii erau active în țară 47 de focare de pestă porcină africană, arată cele mai recente date ale Autorității Naționale Sanitar-Veterinare.

Te-ar mai interesa: Cel mai mare păcat, în funcție de zodie. Numerolog...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private