miercuri, iunie 16, 2021

Certificatul digital COVID va fi utilizat, în contextul pandemic actual, pentru a facilita călătoriile în Uniunea Europeană. De la 1 iunie au început testele pentru implementarea la nivel european, iar

până acum peste 1 milion de cetățeni dețin un astfel de document.

Potrivit Rador, peste 1 milion de cetăţeni ai Uniunii Europene au primit certificate digitale UE privind COVID, după începerea desfășurării în regim de testare de la 1 iunie a sistemului de emitere a acestor certificate, a anunțat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, în sesiunea plenară a Parlamentului European.

Didier Reynders a menționat că sistemul va începe oficial să funcționeze de la 1 iulie, iar activitatea se desfășoară în regim non-stop, astfel încât trecerea la certificate să se desfășoare cât mai uşor

posibil.

”Pot confirma că procedura tehnică se desfăşoară bine. La 1 iunie, Comisia Europeană a lansat portalul UE, care va permite verificarea autenticității certificatelor. Unele țări membre au început deja emiterea acestuia. Peste 1 milion de locuitori ai UE au primit deja un astfel de certificat”, a declarat oficialul UE, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

Reynders a adăugat că cei din Comisia Europeană sunt în legătură cu terțe țări pentru a discuta despre compatibilitatea sistemelor lor cu sistemul european de emitere a certificarelor digitale UE privind COVID.

Cum va fi verificat certificatul digital COVID?

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănățății, a explicat recent că autenticitatea documentului va fi dovedită de codul QR, care va conține toate informațiile necesare.

„Cel mai important element este cel dat de codul QR, unde… practic, de fapt, este elementul care va garanta veridicitatea acestui certificat. 

Acest lucru ne va ajuta, va facilita călătoriile între state pentru a limita timpul pe care îl petrecem în punctele vamale, pe de o parte, dar pe altă parte, la fel de important, trebuie să ne asigurăm că toate certificatele și toate dovezile

pe care le prezentăm sunt veridice și este esențială, de fapt, autenticitatea celor prezentate. Acest lucru va fi garantat prin prezența acestui certificat digital european privitor la COVID. În mare, noi vom folosi în România modelul prezentat de Comisia Europeană”, explică Andrei Baciu, potrivit Rador.

Ultimele stiri

Parteneri