luni, septembrie 27, 2021

Doctorii au găsit o piatră de mărimea unui ou de struț în vezica urinară a unui bărbat de 64 de ani, din SUA.

Bărbatul a ajuns la camera de gardă a spitalului St Mary din Long Beach, cu dureri îngrozitoare în partea stângă și avea dificultăți la urinare, scrie sciencealert.com.

Medicii i-au depistat două pietre. Una mică în uretră. Uretra conectează rinichiul stâng cu vezica. Și o piatră de dimensiuni urișe chiar în vezică.

Bărbatului i-a fost îndepărtată chirurgical, din vezica urinară, piatra de mărimea unui ou de struţ, de  12 pe 9,5 centimetri. Cântărea 770 de grame.

Pietrele la vezică nu trebuie confundate cu pietrele la rinichi. Ele apar ca urmare a inflamării vezicii. Asta se întâmplă când organismul este deshidratat sau urina este prea concentrată și se cristalizează în vezică.

Odată cu trecerea anilor, aceste cristale se transformă în pietre de mărime considerabilă.

Potrivit Guinness Book, cea mai mare piatră la vezică a fost scoasă de la un pacient de 62 de ani, la o clinică din Brazilia care tratează cancerul. Piatra avea 17,9 cm pe 12,7 cm și cântărea 1,9 kilograme!

Pacientului din St Mary i s-a scos piatra chirurgical, dar la pietrele de dimensiuni mai mici se poate folosi laserul. Bărbatul nu a suferit complicații, iar medicii încă îi urmăresc evoluția.

Ultimele stiri