Sari la conținut

Pierderea în greutate vs pierderea de grăsime

grasime abdomen
Sursa foto: Pixabay
grăsimea de pe abdomen, asociate cu un risc ridicat de diabet

Pierderea în greutate vs pierderea de grăsime: care este diferența? În timp ce persoanele care urmează o dietă spun adesea că vor să „slăbească”, ele trebuie, în schimb, să piardă grăsime pentru a slăbi.

Care este diferența?

  • Pierderea în greutate se referă la reducerea totală a kilogramelor unei persoane din grăsime, mușchi și apă. 
  • Pierderea de grăsime, pe de altă parte, este pierderea în greutate ca urmare a eliminării grăsimii corporale – acest lucru este mai bun pentru sănătatea ta, deoarece declinul metabolic care are loc atunci când pierzi masă corporală poate provoca schimbări nefavorabile în compoziția corporală.

Pierderea în greutate vs pierderea de grăsime: Care este diferența?

„Dacă încercați să pierdeți în greutate, este normal să pierdeți grăsime corporală și nu mușchi. Așadar, pierderea durabilă a grăsimii, menținând în același timp masa corporală slabă, este mai importantă decât pierderea generală în greutate”, spune nutriționistul Nigel Denby de la Harley Street At Home.

Avem nevoie de grăsimea corporală pentru a funcționa. Aceasta acționează ca o rezervă de energie, ne protejează organele, amortizează articulațiile și ajută la reglarea temperaturii corpului, potrivit fitandwell.com.

„Dar excesul de grăsime corporală nu este bun pentru sănătate – crește riscul de diabet de tip 2, boli de inimă și unele tipuri de cancer.”

În SUA, 36,5% dintre adulți sunt obezi și 32,5% sunt supraponderali, în timp ce obezitatea afectează 1 din 6 copii.

Puteți pierde în greutate și grăsime corporală scăzând numărul de calorii pe care le consumați pentru a crea ceea ce se numește un deficit caloric – și intensificând exercițiile fizice.

Pe lângă cantitatea de alimente consumate, atunci când mâncați sănătos este important să acordați atenție valorii nutritive.

Pentru pierderea grăsimilor, un bun program de rezistență este esențial. Studiile au arătat că ridicarea greutăților ajută la menținerea și creșterea mușchilor. Și cu cât ai mai mulți mușchi, cu atât mai multe calorii va arde corpul tău.

„Masa corporală (greutatea corporală totală) este alcătuită din grăsime corporală și masă corporală slabă. Masa corporală slabă este un termen destul de general și include apa și alte fluide corporale, oasele și masa musculară”, a declarat Denby pentru Fit&Well.

Beneficii semnificative

„Masa musculară și masa grasă sunt într-adevăr cele două tipuri de masă corporală cele mai relevante atunci când ne gândim la pierderea și creșterea în greutate.

Dacă greutatea corporală se schimbă, este util să știm dacă schimbarea este la nivelul grăsimii corporale sau al mușchilor, deoarece fiecare poate avea implicații foarte diferite pentru sănătatea generală.

„Există beneficii semnificative în a avea o masă musculară mai mare și mai puțină grăsime corporală:

  • Veți avea o rată metabolică mai rapidă, ceea ce înseamnă că veți arde mai multe calorii desfășurând activități zilnice normale decât o persoană cu o rată metabolică mai lentă;
  • De asemenea, veți avea probabilitatea de a trăi mai mult și de a avea o sănătate mai bună decât o persoană cu un nivel mai scăzut de masă musculară.

Este important să rețineți că perimenopauza și menopauza joacă un rol și în ceea ce privește grăsimea corporală, spune Denby.

Grăsimea din jurul taliei

„În timpul perimenopauzei, pe măsură ce nivelurile de estrogen se reduc, femeile încep să schimbe modul în care depun grăsimea.

Grăsimea se acumulează în jurul taliei și în secțiunea mediană a corpului. De asemenea, grăsimea devine mai viscerală, se înfășoară în jurul organelor interne ale corpului, mai degrabă decât să se așeze sub piele.

„Ritmul în care femeile pierd masă musculară prin procesul normal de îmbătrânire se accelerează și la menopauză. Acest lucru încetinește puțin metabolismul.

Perimenopauza și menopauza pot fi descrise ca o „furtună perfectă” pentru creșterea în greutate a femeilor. 75% dintre femei iau în greutate până la 10 kg în timpul perimenopauzei.”

MUȘCHII CÂNTĂRESC MAI MULT DECÂT GRĂSIMEA?

„Adevărul este că 1 kg de mușchi cântărește la fel ca 1 kg de grăsime. Dar grăsimea va avea un volum mai mare, iar fibrele musculare vor avea o densitate mai mare. Cu alte cuvinte, 1 kg de mușchi va ocupa mai puțin spațiu și va părea mai mic decât 1 kg de grăsime”, spune Denby.

„Oamenii pot avea aceeași greutate și totuși să aibă procente foarte diferite de grăsime corporală. Un culturist cu un procent foarte scăzut de grăsime corporală și un procent ridicat de masă musculară poate cântări exact la fel ca un luptător de sumo; Cu un procent ridicat de grăsime corporală și un procent mult mai mic de masă musculară.”

Trebuie să obțineți un deficit caloric prin schimbarea cantității

„Pentru a vă reduce grăsimea corporală trebuie să obțineți un deficit caloric prin schimbarea cantității și/sau a calității nutriționale a alimentelor pe care le consumați. De asemenea, trebuie să creșteți numărul de calorii pe care le folosiți fiind activi și făcând exerciții fizice.

Dietă foarte săracă în calorii

 

„Desigur, este posibil să pierdeți din greutatea corporală doar urmând o dietă foarte săracă în calorii (mai puțin de 800 de calorii pe zi), dar acest lucru înseamnă adesea că pierdeți masă musculară și grăsime corporală.”

Deși majoritatea oamenilor ar prefera să piardă grăsime corporală fără a-și pierde mușchii câștigați cu greu, cum se măsoară acest lucru?

„În laboratoarele medicale și de cercetare, cele mai precise forme de măsurare a compoziției corporale  sunt Absorptiometria cu raze X cu dublă energie (DEXA) și Pletismografia cu deplasare de aer (ADP), dar niciuna dintre aceste opțiuni nu este realistă acasă”, spune Denby.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel