Sari la conținut

Pietrele la rinichi și principala metodă de a le elimina

Litiaza renală este o afecțiune de la nivelul rinichilor, afecțiune care se caracterizează prin prezența calculilor minerali – pietre la rinichi. Aceștia, fie rămân la nivel renal, fie migrează, se deplasează de-a lungul tractului urinar cu scopul de a fi eliminați. Alimentația este esențială, acesta ajutând la eliminarea pietrelor.

Litiază renală este o afecțiune extrem de des întâlnită, iar datele statistice arată că afectează mai mult bărbații decât femeile. În momentul în care calculii renali se deplasează – colica renală – persoană în cauză va avea dureri intense.

Medicii susțin că regimul alimentar va fi adaptat în funcție de compoziția calculilor renați.

În literatura de specialitate există mai multe tipuri de litiază, dar cele mai des întâlnite sunt: litiaza renală calcică și litiaza renală oxalică. Litiaza calcică reprezintă 90% din tipurile de litiază.

Hidratarea are un rol esențial atunci când vrei să previi dar și să tratezi pietrele la rinichi. Medicii spun că trebuie să bei 12 pahare de apă pe zi. De asemenea, este esențial să reduci cantitatea de sare din dietă, dar și alimentele bogate în calciu, oxalați, proteine, potasiu.

Iată în ce constă regimul alimentar în litiaza renală:

Dacă există o litiază renală calcică – cel mai important element este hidratarea, este bine să se bea 3 litri de apă pe zi. De asemenea, va fi evitat aportul de sodiu deoarece excesul de sodiu duce la creșterea excreției de calciu. Carne nu vei consuma decât maximum 200 de grame pe zi, cartofi, orez, legume maximum 300 de grame pe zi. De asemenea, alimentele bogate în calciu dar și alimentele alcalinizante precum sunt sfecla roșie, varza, morcovii, ceapa verde, spanacul, năutul, fasolea, prunele trebuiesc evitate. Totodată, este indicat să se evite laptele și derivatele din lapte, fasolea uscată, nucile, cerealele și ciocolata. Însă, dacă nu consumi lapte și derivate din lapte, mai exact dieta fiind săracă în calciu există un risc crescut pentru osteoporoză de aceea, este posibil ca medicul să permită ca de două ori pe săptămână să se consume și alimente bogate în calciu. Alimentele permise cele bogate în magneziu: nucile, semințele, fulgii de ovăz, peștele gras, salata, ciupercile, piersicile, caisele, perele și strugurii. Și alimentele bogate în fibre insolubile sunt recomandate, deoarece acestea reduc absorbția calciului la nivel intestinal și prin urmare cantitatea de calciu care ajunge în urină.

Dacă există o litiază renală oxalică – va trebui să eviți alimentele bogate în oxalați: arahide, nuci, migdale, caju, alune, soia, lapte de soia, germeni de grâu, spanac, hrean, muștar, ceai negru, sfeclă, fasole uscată, ciocolată sau cartofi dulci.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel