Sari la conținut

Plante care ”hrănesc” creierul: Pot trata diverse tulburări ale sistemului nervos, inclusiv pierderea memoriei

rozmarin
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Aroma de rozmarin îmbunătățește memoria

Din cuprinsul articolului

Plante care ”hrănesc” creierul.  Potrivit institutului Vedic American, creierul secretă substanțe chimice puternice care provoacă schimbări uimitoare în corp și minte.  Aceste secreții sunt influențate și susținute de anumite alimente, plante, impresii, tehnici de respirație, mantre, meditații și diverse practici de yoga și Ayurveda care „lucrează prin natură, nu în afara ei”. Dezvoltarea ecologiei creierului a fost o abordare fundamentală a sănătății și bunăstării încă de la începutul secolului al XX-lea și continuă prin noile tehnologii. ”

Şase plante nootropice pentru creier

Un studiu publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a arătat că plantele ayurvedice și diverse formule au oferit să încetinească procesul de îmbătrânire a creierului și să îmbunătățească memoria. Acestea includ Ashwagandha, Turmeric, Brahmi, Shank Pushpi, Gotu Kola și Guggul.

De asemenea, Ayurveda folosește plante pentru a trata diverse tulburări ale sistemului nervos, inclusiv pierderea memoriei, care este frecventă la persoanele în vârstă.

În ultimii ani, cercetătorii au devenit din ce în ce mai interesați de utilizarea substanțelor fitochimice pentru a ameliora memoria și tulburările cognitive, deoarece farmacoterapia este adesea inadecvată și provoacă multe efecte secundare. Diferența dintre plantele ayurvedice și medicina convențională este totalitarismul și reducționismul.

Medicamentele sunt substanțe chimice unice, dar ierburile funcționează sinergic cu proprietățile inerente ale elementelor, precum și cu întregul corp.

Deşi există numeroase plante nootropice- care îmbunătăţesc funcţiile cognitive, memoria, creativitatea şi motivaţia- să facem cunoştinţă cu unele dintre cele mai apreciate în sistemul medical Ayurvedic.

  1. Ashwagandha este un adaptogen cunoscut, un agent antistres, ce asigură numeroase efecte pozitive, cum ar fi să fii într-o formă fizică bună şi să te bucuri de o bună sănătate mentală şi de mai multă fericire. Healthline raportează că Ashwagandha asigură şi alte numeroase beneficii pentru corp şi pentru creier- beneficii pentru trup şi pentru creier- stimulează funcţiile creierului, scade nivelul de zahăr din sânge şi pe cel al cortisolului şi ajută în lupta cu anxietatea şi cu depresia.
  2. Turmericul este probabil cea mai folosită plantă în India şi în lume, mai ales în calitate de condiment pentru gătit.. Are beneficii extraordinare pentru sănătate, incluzând aici creşterea imunităţii şi este foarte util şi pentru creier. Una dintre cele mai mari probleme cu creierul afectat de problemele de memorie este acumularea proteinei numite beta-amyloid. Ultimele studii despre turmeric au arătat că ingredientul activ din turmeric, curcuminul, are abilitatea de a trece de bariera sanguină de la nivelul creierului pentru a sprijini îndepărtarea acestor acumulări. Curcuminul creşte şi nivelul unui hormon al creierului ce protejează neuronii, ce le îmbunătăţeşte funcţia şi stimulează dezvoltarea acestora.
  3. Bacopa protejează celulele creierului şi creşte nivelul chimicalelor din creier ce sunt asociate cu învăţarea şi cu memoria. Cercetările au arătat că planta aceasta este de ajutor în tulburările de memorie, în dificultăţile cognitive, în caz de anxietate şi incapacitate de concentrare, fiind folosită de mult timp pentru combaterea stresului şi pentru îmbunătăţirea memoriei. În mod tradiţional, afirmă medicul de familie Svetlana Kogan, bacopa a fost folosită pentru clarificarea chakrelor şi a minţii. „Este foarte utilă pentru persoanele ce se confruntă cu sindromul oboselii cronice, ce au dificultăţi de concentrare şi deficit de atenţie”, a afirmat aceasta.
  4. Shankhpushpi este o plantă ce are o capacitate neobişnuită de a creşte memoria şi acţionează ca un tonic al creierului ce stimulează inteligenţa şi funcţionarea acestuia. Planta diminuează oboseala mentală şi conţine antioxidanţi şi flavonoizi ce îmbunătăţesc memoria, concentrarea, calmul şi starea de alertă. Persoanele care au luat Shankhpushpi au vorbit despre creşterea capacităţii de a raţiona, despre îmbunătăţirea capacităţii de a rezolva probleme, precum şi despre alte abilităţi cognitive. Elementele neuroprotectoare ale plantei previn pierderile de memorie.
  5. Gotu Kola este o altă plantă ce susţine funcţionarea creierului. Contrar unei preconcepţii des întâlnite, Gotu Kola nu conţine cafeină, deşi conferă creierului o creştere a energiei. În Orient se crede că această plantă are capacitatea de a creşte longevitatea- mai ales pentru că elefanţii, ce o consumă cu plăcere, au o speranţă mare de viaţă. Gotu Kola a fost folosită în mod tradiţional pentru oboseala mentală, pentru anxietate, depresie, pierderi de memorie şi insomnie. Cercetări medicale moderne au pomenit faptul că această plantă are capacitate neuroregenerativă sau capacitatea de a crea noi celule nervoase.
  6. Guggulul este o plantă cunoscută pentru valoarea ei de antioxidant şi pentru abilitatea de a reduce stresul oxidativ- mai exact, ea lucrează pentru a proteja creierul de moleculele nocive ce tind să ducă la apariţia bolilor, la alterarea funcţiilor şi la îmbătrânirea prematură. Guggulul a fost pentru prima dată prezentat lumii ştiinţifice occidentale în anul 1966 de către cercetătorul indian din domeniul medical G.V.Satyavati, ca sprijin în problemele cardiovasculare. În prezent planta este folosită pentru multe alte scopuri, inclusiv ca agent antiinflamator, potrivit horganicindia.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel