Sari la conținut

Pofta de sărat poate ascunde o afecțiune gravă. Ce implică aceasta și cum îți reechilibrezi organismul?

otrăvurile ascunse din alimente
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
obiceiul alimentar care scurteaza viata

Poftele pe care le resimți, de obicei, semnalează anumite carențe. Nevoia organismului de a consuma sare în mod excesiv poate indica atât afecțiuni ale unor organe, cât și deficiențe de nutrienți esențiali. De cele mai multe ori, pofta de sărat este asociată cu o hipertensiune arterială sau deshidratare. De asemenea, această nevoie poate fi semnalul organismului în privința valorilor scăzute de calciu, potasiu, sau fier.

Atunci când organismul nostru nu primește aportul necesar de nutrienți esențiali încearcă să ne semnaleze acest lucru prin intermediul poftelor. Cu toate acestea, consumul excesiv al nutrienților ne poate pune în fața unui cerc vicios, consumând acești nutrienți în cantități prea mari. Sarea, consumată în exces, ne poate predispune la afecțiuni cardiovasculare și deshidratare. Ce implică pofta de sărat?

Ce afecțiune poate ascunde?

Afecțiunea pe care pofta de sare o poate ascunde este hipertensiunea. De aceea, este recomandat să mergeți la un control de specialitate pentru a stabili dacă aceasta este cauza pentru pofta dumneavoastră. În urma diagnosticului, dacă suferiți de hipertensiune, tratarea acesteia va potoli și pofta de sare.

Cum îți reechilibrezi organismul?

Hidratarea corespunzătoare este foarte importantă. Consumul excesiv de sare poate semnala această afecțiune, motiv pentru care trebuie să începeți să vă hidratați mult mai bine. Cantitatea de lichide recomandată zilnic este de 2 litri. Această cantitate nu include sucuri, obișnuita cafea sau alte băuturi. Hidratarea eficientă se realizează numai prin consumul de ceaiuri și apă.

Pofta de sare poate indica anumite deficiențe. În acest caz, alimentele bogate în potasiu, calciu și fier vă pot fi de folos. De cele mai multe ori, deficiențele acestor nutrienți provoacă pofta de mâncăruri sărate. De asemenea, aportul substanțelor nutritive ar trebui să fie obținut din alimentație. Suplimentele alimentare găsite în farmacii sunt recomandate numai dacă alimentația nu poate fi principala sursă a acestor minerale.

Alimente care conțin potasiu: banane, ciuperci, somon, spanac, pepene roșu, fasole, iaurt, cartofi copți, avocado, roșii.

Alimente care conțin calciu: lactate (lapte, iaurt, brânză), semințe, sardine, migdale, verdețuri, smochinele uscate, fasole, năut.

Alimente care conțin fier: ficat, pește gras, carne de vită, piept de pui, gălbenuș de ou, spanac, broccoli, fasole, linte, semințe de dovleac, ciuperci, ciocolată neagră.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel