Sari la conținut

PONTURI. Secretele alimentaţiei care te ajută să eviţi boala Crohn

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Medicii atrag atenţia că bolile inflamatorii intestinale (principalele două afecțiuni autoimune: boala Crohn și colita ulceroasă) afectează aproximativ 6,8 milioane de persoane la nivel global, cauzând inflamații cronice la nivelul tractului digestiv care pot duce la complicații grave dacă nu sunt tratate.

Legat de boala Crohn, specialiştii spun că o alimentație sănătoasă ar putea ajuta la prevenirea acestei boli intestinale debilitante încă din copilărie, ale cărei victime trebuie să primească tratamente costisitoare pentru tot restul vieții.

„Expunerea la factorii de mediu în ansamblu este și mai importantă în copilărie, într-o perioadă în care sistemul imunitar și microbiota sunt în curs de dezvoltare, avertizează medicul gastroenterolog Jean-Frédéric Colombel.

Ce este şi de ce apare Boala Crohn?

Este o boală a sistemului imunitar intestinal, care provoacă pusee inflamatorii însoțite de dureri abdominale, diaree și complicații precum îngustarea intestinului.

În absența unui tratament care să îi poată vindeca, pacienții trebuie să ia medicamente pe tot parcursul vieții, care sunt bine tolerate, dar restrictive și foarte costisitoare. De aceea, orice ar putea preveni apariția bolii Crohn este important, mai ales atunci când implică un element modificabil al stilului de viață, cum ar fi dieta, potrivit publicaţiei Le Figaro.

Ideea că dieta ar putea juca un rol nu este nouă, dar până acum datele științifice au fost contradictorii. Pentru a depăşi acest obstacol a fost realizată o primă meta-analiză a literaturii de specialitate, rezultat al unei colaborări între Spitalul Bicêtre-Universitatea Paris Saclay și Universitatea Mount Sinai din New York (Școala de Medicină Icahn). Studiul evidențiază rolul dietei ca factor de risc pentru boala Crohn, iar specialiştii sunt încrezători că va  ajuta la dezvoltarea recomandărilor de prevenție.

Cu 65 de studii de specialitate luate în considerare pe adulți, peste 2 milioane de voluntari sănătoși care au răspuns la chestionare validate pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 12,8 ani, și 7 studii pediatrice care au implicat aproximativ 80.000 de copii pe o durată medie de șaisprezece ani, această lucrare științifică este una dintre cele mai ample din domeniu.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dieta mediteeaneană, balsam pentru intestine

Doi dintre autori, profesorii Franck Carbonnel (Departamentul de Gastroenterologie al Spitalului Universitar Bicêtre Paris Saclay) și Jean-Frédéric Colombel (Spitalul Mount Sinai, Școala de Medicină Icahn, New York), explică faptul că s-a demonstrat că „dietele mediteraneene – cu un consum ridicat de legume, leguminoase, fructe, semințe, cereale integrale, pește, ulei de măsline și un consum scăzut de carne și produse lactate, cu excepția celor fermentate – și, în general, dietele sănătoase cu alimente neprocesate sau minim procesate și un aport ridicat de fibre, au fost asociate cu un risc mai mic de boală Crohn”.

În schimb, dietele inflamatorii și ultra-procesate au fost asociate cu un risc mai mare de a face boala Crohn. Alimentele nesănătoase includ cele care conțin zaharuri și săruri adăugate, grăsimi trans, carne roșie și procesată etc. Alimentele ultraprocesate sunt îmbogățite cu grăsimi, zahăr și sare, precum și cu emulgatori, coloranți, nanoparticule și îndulcitori artificiali.

Studiile preclinice au arătat deja că acestea pot perturba microbiota în favoarea bacteriilor proinflamatorii, pot crește permeabilitatea intestinală și pot activa căile inflamatorii. „Folosind noul Nutri-score, care este bine stabilit în Franța, între două produse similare, este un ghid nutriţional care ajută familiile să își păstreze sănătatea”, notează cei doi specialiști.

Atenţie la expunerea la factorii de risc, încă din copilărie

În ceea ce privește cei aproximativ 80.000 de bebeluși monitorizați de la naștere, această lucrare științifică arată, de asemenea, că, după un an, o dietă de înaltă calitate este asociată cu un risc redus de boli inflamatorii intestinale.

„Expunerea la factorii de mediu în ansamblu – alimentația, dar și expunerea la antibiotice, poluanți, pesticide, microplastice – este cu atât mai importantă în copilărie, într-o perioadă în care sistemul imunitar și microbiomul se construiesc. Copilăria este o perioadă în care trebuie să fim extra vigilenți, iar dieta este primul factor asupra căruia cei din jurul nostru pot acționa, fumatul pasiv fiind absolut evitat”, insistă profesorul Colombel.

„Între rudele de gradul întâi ale unei persoane bolnave, ar fi suficient ca 125 de persoane să urmeze această dietă sănătoasă pentru a preveni boala Crohn la una dintre ele și chiar doar 25 de persoane să adopte o dietă sănătoasă atunci când sunt raportate mai multe cazuri în cadrul aceleiași familii.

De asemenea, vor fi efectuate studii de prevenție care combină o dietă sănătoasă și tratament la populațiile cu risc foarte ridicat, din cauza cazurilor familiale, pentru a măsura potențialele beneficii”, explică, la rândul său, dr. Carbonnel.

Potrivit specialiştilor, se estimează că aproximativ 500 de persoane ar trebui să urmeze o dietă sănătoasă pentru a evita probabil un caz de boală Crohn.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel