Sari la conținut

Posibil tratament împotriva degenerescenţei maculare

Oamenii de știință susțin că au descoperit un posibil tratament pentru degenerescenţa maculară asociată vârstei înaintate (AMD) – principala cauză de cecitate în rândul persoanelor în vârstă – tratament ce poate fi administrat sub forma unor banale picături oculare, conform LiveScience.

În prezent degenerescenţa maculară asociată vârstei înaintate este incurabilă. Nu există în prezent niciun tratament pentru cea mai răspândită formă de degenerare maculară, anume degenerescenţa maculară uscată ce afectează 90% dintre pacienții care suferă de AMD. Noul studiu, ce a fost realizat pe animale, poate conduce la apariția unui tratament facil împotriva AMD în viitorul apropiat.

Există două forme de degenerescenţă maculară: o formă „uscată” incipientă, caracterizată printr-o estompare treptată, lentă, a vederii centrale, precum și o formă „umedă”, avansată, caracterizată de continuarea pierderii vederii concomitent cu dezvoltarea unor vase de sânge în spatele ochilor, vase care afectează țesuturile înconjurătoare.

La nivel mondial, aproximativ o treime dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au cel puțin o formă incipientă de degenerescenţă maculară, conform unui studiu publicat în 2012 în jurnalul medical Lancet. Aproape toate cazurile de degenerescenţă maculară umedă provin din forma uscată a maladiei.

Anumite suplimente alimentare antioxidante, așa cum este luteina, au demonstrat inițial un oarecare potențial de tratare a acestei afecțiuni, însă o serie de studii medicale exhaustive nu au reușit să confirme acest potențial. Astfel, în prezent, persoanele diagnosticate cu degenerescenţă maculară uscată nu pot decât să aștepte și să spere că maladia lor nu va avansa în etapa umedă.

Cercetători de la Universitatea Tufts din Massachusetts, coordonați de profesorul asociat de oftalmologie Rajendra Kumar-Singh, și-au descris studiul ca pe „o demonstrație a unui concept”. Ei au reușit să demonstreze pe șoareci că o substanță chimică denumită PPADS (prescurtare de la fosfat de piridoxal-6-azofenil—2′,4′-acid disulfonic) vindecă problemele oculare induse de degenerescenţa maculară.

Studii anterioare au arătat că degenerescenţa maculară este provocată, în parte, de un nivel ridicat MAC (complex de atac de membrană), care face parte dintr-un sistem imunitar normal, sănătos. MAC se formează de obicei la suprafața bacteriilor invadatoare, distrugându-le, în cazul persoanelor care suferă de degenerescenţă maculară însă, MAC atacă și celulele retinei, ucigându-le și provocând pierderea vederii.

În noul studiu cercetătorii au experimentat cu PPADS pentru că există ipoteza că această substanță oprește atât formarea de MAC cât și dezvoltarea de noi vase de sânge.

Lucrând cu cobai, cercetătorii au observat că țesutul ocular afectat de AMD este vindecat sub acțiunea zilnică a PPADS. Kumar-Singh a precizat însă că eventualele picături de ochi care vor putea fi folosite de oameni nu se vor baza pe aceeași substanță, PPADS, ci pe una similară, dar mai rafinată.

Robert Mullins, expert în degenerescenţă maculară și profesor asociat de oftalmologie și științe vizuale la Universitatea din Iowa, care însă nu a participat la studiu, s-a declarat intrigat de rezultate. „Există o idee foarte răspândită că MAC contribuie la AMD, și că astfel, prin atenuarea MAC poate fi împiedicată evoluția degenerescenţei maculare”, a comentat el.

Concluziile acestui studiu au fost publicate în ultimul număr al revistei PLoS One

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel