sâmbătă, aprilie 1, 2023

În ultimii ani a devenit foarte la modă postul intermitent, care constă în concentrarea meselor în câteva ore pe zi și petrecerea a 12, 14 sau 16 ore fără a mânca. Acest tip de dietă este folosit atât pentru pierderea în greutate, cât și pentru presupusele sale beneficii pentru sănătate.

Cu toate acestea, există un tip de fast, nu atât de cunoscut, dar mult mai vechi și mai extrem. Acesta este postul de apă, care, după cum sugerează și numele, constă în a nu mânca nimic, doar apă potabilă, pentru o anumită perioadă de timp. Efectuarea acestei practici, mai ales dacă se prelungește în timp, poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Te-ar mai interesa: Avertismentul unui chirurg oncolog: aceste 4 simpt...

Ce este postul cu apă și ce beneficii îi sunt atribuite?

După cum sugerează și numele, postul cu apă constă în a nu mânca altceva decât apă -2 sau 3 litri pe zi- pentru o perioadă limitată de timp, între 24 și 72 de ore.

Acest post s-ar repeta periodic, de exemplu, o zi pe săptămână, o dată pe lună timp de trei zile etc. Prima data, este indicat sa o faci progresiv, adica sa te pregatesti cu doua-trei zile inainte consumand portii mai mici la fiecare masa sau postind o parte a zilei. Tot după post, mâncarea trebuie consumată din nou progresiv timp de două-trei zile.

Acest tip de post, care a fost efectuat de-a lungul istoriei din motive religioase sau spirituale, și i se atribuie în prezent multiple beneficii pentru sănătate. Deși nu există multe studii solide care să o susțină, unele studii recunosc că pot avea beneficii, cum ar fi:

Te-ar mai interesa: Alimentul care RĂSPÂNDEȘTE CANCERUL în tot corpul....

•Ajută la reducerea tensiunii arteriale și la prevenirea bolilor cardiovasculare

• Reglează nivelul glucozei din sânge, crește sensibilitatea la insulină și previne diabetul.

•Ajută la prevenirea bolilor prin combaterea radicalilor liberi dăunători și prin promovarea autofagiei, un proces în care părțile celulare vechi sunt descompuse și reciclate.

•Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

Te-ar mai interesa: Aceste pastile curăță și detoxifică ficatul, elimi...

Cu toate acestea, deși există multe studii despre post, în special postul intermitent, multe dintre ele sunt preliminare și fără suficiente dovezi pentru a le atribui certitudinea științifică.

In plus, beneficiile descrise mai sus pot fi realizate si cu alte tipuri de diete, mult mai putin restrictive. În orice caz, înainte de a întreprinde oricare dintre aceste practici, este recomandabil să consultați un profesionist din domeniul sănătății calificat.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicului oncolog asupra acestui ali...


Când poate deveni periculos?

Să bei apă nu trebuie să fie periculos, dar este dacă o prelungim postul peste trei zile și dacă o facem fără supraveghere medicală. Cu atât mai mult dacă avem orice tip de problemă de sănătate.

În plus, în timpul postului puteți experimenta disconfort precum oboseală, slăbiciune, iritabilitate, anxietate, tensiune arterială scăzută, aritmii cardiace, confuzie sau pierderea cunoștinței.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicilor: dacă suferi de această bo...

Din aceste motive, dacă decidem să postim două sau trei zile, ar trebui să o facem atunci când nu trebuie să mergem la serviciu, să studiem sau să facem activități precum conducerea sau exercițiile fizice.

În plus, există întotdeauna riscul de deshidratare, pentru că, deși bem multă apă, obținem o mare parte din lichidele de care avem nevoie din alimente, pe care încetăm să le consumăm în timpul posturilor.

Pe de altă parte, există persoane care nu ar trebui să postească niciodată, precum: persoanele cu diabet -mai ales dacă iau medicamente-, persoanele cu un anumit tip de tulburare de alimentație, cei care suferă de gută sau persoanele cu probleme digestive.

Există riscuri mari

Prelungirea postului peste trei zile poate fi cu adevărat periculoasă pentru sănătatea ta. De exemplu, există riscul apariției a ceea ce este cunoscut sub numele de sindrom de realimentare, o afecțiune care pune viața în pericol, care apare atunci când organismul suferă modificări bruște ale nivelului de lichide și electroliți, lucru care poate apărea dacă mâncăm alimente brusc timp de câteva zile de post.

De asemenea, exista riscul de a suferi de malnutritie sau lipsa unor nutrienti sau micronutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului, cu pericolele in consecinta pentru sanatate pe care aceasta le presupune.

De asemenea, să bei multă apă nu este inofensiv, mai ales dacă nu mâncăm. Poate provoca hiponatremie, o concentrație prea scăzută de sodiu în sânge care necesită intervenție medicală urgentă și poate provoca simptome precum vărsături, cefalee, confuzie sau convulsii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private