Sari la conținut

Pot cauza apa de la robinet si fumatul cancer la vezica? Solutii care ar putea sa va protejeze

Cancerul vezicii urinare este cancerul care se formeaza in tesutul vezicii. Vezica urinara este organul care stocheaza urina. Cel mai frecvent cancer al vezicii urinare este carcinomul cu celule de tranzitie.

Se estimeaza ca, in 2008, in Europa, aproximativ 110.500 de pacienti au fost diagnosticati cu cancer de vezica urinara. Cancerul vezicii urinare este, asadar, al cincelea cel mai frecvent cancer din Europ si este de aproximativ cinci ori mai frecvent la barbati decat la femei. Se estimeaza ca, in 2008, 27 din 100.000 de barbati si 5 din 100.000 de femei au dezvoltat cancer de vezica urinara. Dintre toate tipurile de cancer, cancerul vezicii urinare este al patrulea cel mai frecvent cancer la barbati, iar la femei al 13-lea cel mai frecvent, potrivit expertilor European Society for Medical Oncology (ESMO). Ghidurile complete de tratament pe toate tipurile de cancer vor fi disponibile pe www.daruiesteviata.ro.

De la fumat la substante chimice

Cauzele cancerului de vezica urinara nu sunt clar determinate. Au fost identificate o serie de factori de risc, dar in multe cazuri nici unul dintre acestia nu par a fi prezenti. Prezenta unui factor de risc va creste probabilitate de aparitie a bolii, dar nu este nici suficient si nici necesar pentru a cauza cancer. Un factor de risc nu este un motiv in sine.
Unele persoane ce prezinta acesti factori de risc nu vor dezvolta niciodata cancer de vezica urinara, in schimb unii oameni pot dezvolta cancerul vezicii urinare in lipsa oricarui factor de risc.

Principalii factori de risc in aparitia cancerului de vezica urinara sunt:
– Inaintarea in varsta: cancerul de vezica urinara apare cel mai frecvent la persoanele in vârsta; in general, 70% din pacientii care dezvolta cancer de vezica urinara sunt diagnosticati dupa vârsta de 65 de ani.
– Antecedente de cancer de vezica urinara.
– Fumatul: fumatul este cel mai important factor de risc pentru cancerul vezicii urinare. Oprirea fumatului pentru mai mult de 4 ani poate reduce riscul aparitiei cancerului.
– Un numar de substante chimice au fost identificate ca potentiale cauzatoare de cancer de vezica urinara:
o coloranti anilina: substante chimice care pot fi prezente in colorantii pentru tesaturi.
o Ciclofosfamida: un medicament chimioterapeutic utilizat pentru tratamentul cancerului.
o Amine aromatice: expunerea la aceste substante chimice poate sa apara in diverse meserii, cum ar fi cele legate de pictura, pielarie, automobile, metal, hartie si cauciucuri industriale, dar, de asemenea, si printre soferii de camioane, angajatii curatatoriilor chimice, tehnicienii dentari si angajatii saloanelor de frumusete. In aceste conditii, cancerul de vezica urinara apare doar dupa 30 pana la 50 de ani de expunere.
o Arsenicul: intr-o regiune din Taiwan unde apa continuta niveluri ridicate de arsenic, s-a constata un risc crescut de cancer de vezica urinara.
o Aristolochia Fangchi: aceasta este o planta chinezeasca; un risc crescut de cancer de vezica urinara a fost constata la persoanele care au folosit un supliment alimentar in care aceasta planta a fost adaugata din greseala.
– Iradiere: expunerea la iradiere ionizanta in regiunea vezicii urinare, de exemplu in timpul radioterapiei pentru cancerul de prostata, se crede ca sporeste riscul aparitiei cancerului de vezica urinara.
– Unii factori de risc sunt deosebit de importanti pentru un anumit tip de cancer de vezica urinara, si anume carcinom cu celule scuamoase. Aceasta tumora este cauzata de iritarea sau inflamarea cronica a vezicii urinare. In tarile occidentale, principalii factori de risc pentru carcinom cu celule scuamoase includ o vezica care nu functioneaza bine, prezenta prelungita a unui cateter in vezica urinara, pietre ale vezicii urinare si infectie a vezicii urinare cronicizata. In Africa si Orientul Mijlociu, un factor de risc important pentru carcinomul cu celule scuamoase este infectia cu Schistosoma haematobium, un microb care este comun in aceste regiuni. Acesta poate infecta vezica urinara si poate duce la inflamatia cronica.
– Diabet: persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc crescut de a dezvolta cancer de vezica urinara.

Alti factori au fost suspectati de a creste riscul de cancer de vezica urinara, dar dovezile sunt neconcludente:
– Cafea, indulcitori artificiali si alcool: insa nu exista nicio dovada clara ca prin consumul acestor substante creste riscul de a dezvolta cancer de vezica urinara.
– Apa de la robinet cu un nivel ridicat de trihalometani, care reprezinta dilutii ale produselor dezinfectante pe baza de clor: unele studii arata ca ingestia prelungita a acestui gen de apa de la robinet poate creste riscul de cancer de vezica urinara, dar dovezile sunt neclare.
– Genele: in general, avand un membru in familie cu cancer de vezica urinara creste riscul de aparitie a bolii. Cancerul de vezica urinara, aparut din cauza unei gene defectuoase transmisibile este foarte rar.
– Un studiu a aratat ca excesul de greutate este asociat cu un risc mai mare de cancer de vezica urinara, dar alte studii nu confirma acest lucru.

Au fost propusi o serie de factori pentru a proteja impotriva dezvoltarii cancerului vezicii urinare, dar dovezi clare in acest dens nu sunt disponibile.
– Aportul de lichide: se presupune ca aportul de lichide ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer de vezica urinara la barbati, dar exista neconcordante intre studii.
– Fructe si legume: consumul de fructe si legume se spune ca are un efect protector.

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, sustinut de Fundatia Vodafone, prin programul Voluntar de Profesie. Asociatia Daruieste Viata are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Corectitudinea informatiilor din acest articol este garantata de parteneriatul Daruieste Viata cu forul cel mai prestigios al medicilor oncologi din Europa, ESMO -European Society for Medical Oncology. Detalii pe www.daruiesteviata.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel