Sari la conținut

Poți să te sufoci și să mori în somn de la sforăitul puternic

Sufocarea în somn. Obezitatea declanșează o serie de probleme de sănătate, unele putând duce chiar la deces, precum apneea în somn. Pericolul sufocării în somn este generat de depozitele de grăsime de la nivelul tractului respirator superior, care îngustează căile respiratorii.

Astfel apare o scădere a activității musculare în această zonă, ducând la episoade hipoxice și apneice, iar, în cele din urmă, la apnee în somn. Această afecțiune atrage după sine un risc crescut de morbiditate, în special dacă nu este tratată.

Apneea în somn, declanșată de obezitate

”La nivel mondial, ratele obezității s-au triplat din 1975 până în prezent. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2016, peste 1,9 miliarde de adulți, cu vârste de 18 ani și peste, erau supraponderali. Dintre aceștia, peste 650 de milioane erau obezi. Ratele sunt într-o continuă creștere alarmantă,” a explicat dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, pentru csid.

Citeste si:

Obezitatea este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea și progresia apneei în somn. Studiile arată că aproximativ 78% dintre pacienții care recurg la chirurgia obezității suferă de apnee în somn, precum și alte comorbidități, precum hipertensiune arterială sau diabet.

Un studiu realizat de American Academy of Sleep Medicine arată că persoanele cu apnee severă în somn au un risc de mortalitate mult mai mare decât oamenii care nu suferă de această afecțiune. Acest risc de deces crește atunci când apneea în somn nu este tratată.

Simptome frecvente ale apneei

 • Sforăit zgomotos
 • Episoade repetate în care se oprește respirația în somn (nu conștientizezi oprirea respirației, de cele mai multe ori îți atrage atenția partenerul), după care respirația revine „exploziv“,
 • Senzație de gură uscată dimineața,
 • Durere de cap dimineața
 • Transpirația în timpul somnului
 • Somnolență excesivă în timpul zilei
 • Vizite frecvente la baie pe timpul nopții
 • Insomnie
 • Senzația de sufocare

Diagnosticul de apnee în somn se pune dacă respirația se oprește cel puțin 10 secunde, iar episoadele se repetă de 5 ori într-o oră de somn.

Principali factori de risc

 • Obezitate (indice de masă corporală >30)
 • Circumferința gâtului (> 43 cm la bărbați și > 38 cm la femei)
 • Diabet/hipertensiune arterială

Tratament

După diagnosticare, tratamentul ar trebui să înceapă imediat. Apneea în somn trebuie tratată pentru a preveni complicațiile pe termen lung. Vorbim aici despre hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, aritmiile, cardiomiopatia (mărirea țesutului muscular al inimii), insuficiența cardiacă congestivă, diabetul și atacurile de cord. În plus, tratamentul său poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții prin îmbunătățirea concentrării și creșterea nivelului de energie.

În cazurile mai ușoare de apnee în somn, simpla adoptare a unei serii de obiceiuri (evitați să dormiți pe spate, slăbiți, evitați fumatul…) poate duce la o îmbunătățire semnificativă).

În cazuri mai severe, poate fi necesar să se recurgă la opțiuni precum presiunea pozitivă continuă a căilor respiratorii (o tehnică care implică plasarea unui aparat care presează aerul împotriva căilor respiratorii, menținându-le deschise), dispozitive orale (asemănătoare cu atelele, deschiderea căilor prin deplasarea pozitiei maxilarului), administrarea de oxigen in timpul somnului sau chiar diverse alternative chirurgicale in functie de tipul de apnee si de caracteristicile cazului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.