miercuri, august 17, 2022

Joi, 29 august a.c., în cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” a avut loc o premieră medicală naţională respectiv, utilizarea terapiei de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporale.

Pacientul care a beneficiat de această nouă metodă de tratament este în vârstă de 48 de ani, fiind în evidenţa specialiştilor Secţiei Cardiologie I pentru boală coronariană severă – leziuni tricoronarene tratate iniţial prin revascularizaţie percutană (incompletă datorită particularităţilor anatomice) şi fără soluţie chirurgicală. Datorită afectării ischemice, cordul pacientului are o suferinţă gravă, fiind dilatat, cu o capacitate redusă de a pompa sângele, determinând o formă de insuficienţă cardiacă avansată, pentru care pacientul a fost spitalizat de mai multe ori, anunță Biroul Informare şi Relaţii Publice al SUUMC.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care poate detecta DEMENȚA precoce. ...

Medicul curant al pacientului, locotenent-colonelul, şef de lucrări Dr. Silviu Ionel DUMITRESCU, medic primar Cardiologie, doctor în ştiinţe medicale, şef Secţie Cardiologie 1, a decis că soluţia oferită de terapia prin unde de şoc extracorporale este unica opţiune într-o situaţie fără variantă chirurgicală, aceasta fiind o speranţă pentru pacient şi creşterea calităţii vieţii acestuia.

Iniţial, după echilibrarea parametrilor hemodinamici s-a realizat o reevaluare comprehensivă a stării actuale, metoda principală folosită pentru stabilirea strategiei terapeutice fiind bazată pe tehnicile moderne de ecocardiografie.

Te-ar mai interesa: Horoscop 17 august:  O zodie are parte de o mărire...

Astfel, cu ajutorul ecocardiografiei tridimensionale, realizate în timp real şi a unui software bazat pe soluţii de inteligenţă artificială – Dynamic Heart Model, medicul curant a evaluat, în repaus, atât parametrii de structură şi funcţie ai ventriculului stâng, cât şi analiza deformării miocardice punând în evidenţă diferenţele regionale.

Ulterior, prin ecocardiografia de efort, repetarea analizei deformării miocardice, a permis evaluarea cantitativă a suferinţei ischemice a segmentelor miocardice, comparaţia cu datele de repaus indicând precis zonele cele mai afectate.

Te-ar mai interesa: A vrut să arate bine, iar acum medicii i-au mai da...

Parcurgerea acestui proces de evaluare a performanţei cardiace a permis identificarea, cu acurateţe, a trei segmente aflate în suferinţă, la nivelul cărora s-a iniţiat terapia de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporale, administrându-se primele 900 de impulsuri.

Tratamentul va fi repetat în decursul următoarelor două luni, după secvenţialitatea impusă de protocol, urmând ca medicul curant să reevaleze, periodic, pacientul atât prin prisma statusului funcţional cât şi a parametrilor paraclinici.

Te-ar mai interesa: Studiu. De ce bărbații se confruntă cu un risc mai...

Echipa medicală care a realizat terapia de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporal, constituită din lt. col. dr. Silviu Ionel DUMITRESCU, cpt. dr. Raluca POPESCU şi dr. Ileana HĂNŢULIE a fost coordonată de col. dr. Romi BOLOHAN.

Foto: Daniel Iancu

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private