Sari la conținut

Prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, secretul longevității. Iată ce trebuie să faci pentru a avea o inimă sănătoasă

atac de cord

Principala cauză de mortalitate, la nivel mondial, este reprezentată de bolile cardiovasculare. Acestea pot diminua considerabil calitatea vieții și, de asemenea, pun în pericol viața multor pacienți diagnosticați cu astfel de condiții medicale. Prevenirea afecțiunilor cardiovasculare este o prioritate și se concentrează pe adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos și renunțarea la obiceiuri dăunătoare.

Prevenția cardiovasculară este o ramură importantă a cadiologiei moderne și presupune luarea tuturor măsurilor disponibile pentru a reduce riscurile și dezvoltarea bolilor. Acest proces se bazează pe adoptarea unui stil de viață sănătos, o alimentație corespunzătoare, limitarea factorilor dăunători, menținerea greutății normale și renunțarea la anumite vicii asociate cu dezvoltarea afecțiunilor, precum fumatul.

Prevenirea afecțiunilor cardiovasculare

Alimentația

Alimentația este un factor esenșial în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Un regim alimentar sanatos presupune un regim sarac in grasimi saturate si inlocuirea lor cu grasimi polinesaturate.

Grasimile saturate le gasim in produsele de vita, porc, unt, smantana, branzeturi, untura. Grasimile polinesaturate sunt bogate in acizi Omega 3 si Omega 6 (uleiurile vegetale, fructe oleaginoase, seminte de in si chia, in tofu si peste). Este bine sa consumam peste de 2 ori/saptamana (dintre care o portie sa fie reprezentata de peste gras: somon, ton, sardine, hering, pastrav).

Regimul alimentar recomandat de catre medicul cardiolog este unul sarac in sare si bogat in legume, fructe proaspete si fibre.

De asemenea, Studii recente au demonstrat ca pacientii care nu consumau deloc alcool au prezentat cel mai scazut risc cardiovascular. Consumul de alcool se asociaza cu cresterea tensiunii arteriale si a greutatii corporale.

Exerciții fizice

Se recomanda efortul fizic aerob moderat minim 30 minute/zi, minim 5 zile/saptamana (150 minute/saptamana) sau activitatea fizica intensa minim de 15 minute/zi, minim 5 zile/saptamana (75 minute/saptamana). Pentru beneficii cardiovasculare suplimentare se recomanda cresterea progresiva a duratei de efort la 300 minute/saptamana de efort fizic moderat si 150 minute/saptamana de efort fizic intens.

Nu este necesar să faci un sport de performanță. Mersul de jos, mersul cu bicicleta, activitățile casnice (precum grădinăritul, aspiratul, curățenia), dansul sunt forme de activitate fizică benefică.

De asemenea, alimentația sănătoasă și efectuarea exercițiilor fizice în mod regulat sunt factori care controlează greutatea corporală. Greutatea corporală normală este esențială pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, persoanele supraponderale fiind mai vulnerabile în fața acestor boli.

Renunțarea la vicii

Fumatul este un factor de risc decisiv în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Acesta este asociat cu infarctul miocardic, boala arteriala periferica, dilatarea aortei cu risc de ruptura, accidentul vascular cerebral. Un fumator pierde in jur de 10 ani de viata fata de o persoana nefumatoare. Fumatul predispune la formarea ateroamelor si cheagurilor de sange in artere, scrie reginamaria.ro.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: