Sari la conținut

Prevenirea infarctului miocardic. Ce obiceiuri te ajută să reduci riscul afecțiunii?

Infarctul miocardic
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Infarctul miocardic nu are simptome

Infarctul miocardic este o boală gravă care se manifestă atunci când se întrerupe alimentarea cu sânge, iar țesuturile nu mai primesc suficient oxigen. Prin urmare, mușchiul cardiac începe să moară și poate suferi leziuni grave. Din fericire, infarctul miocardic poate fi prevenit cu ajutorul unui stil de viață sănătos.

Deși unele persoane sunt mai predispuse la această afecțiune, fie din cauze genetice, fie din cauza unor boli care cresc acest risc, infarctul miocardic poate fi evitat cu ajutorul obiceiurilor sănătoase. Este foarte important să cunoști cât de important este un stil de viață sănătos când vine vorba despre această afecțiune. De asemenea, obiceiurile sănătoase reduc semnificativ orice risc de a dezvolta afecțiuni în tot organismul și mențin sănătatea generală.

„Pentru a preveni un atac de cord, mai întâi trebuie să știi care sunt simptomele acestuia. În acest fel, vei fi conștient de semne precum durerile în piept, transpirațiile excesive fără motiv, greața, oboseala sau dificultățile de respirație, printre altele”, explică Doza de Sănătate.

Iată obiceiurile sănătoase care te ajută să previi un infarct miocardic și îți îmbunătățesc sănătatea generală!

Alimentația

Alimentația este unul dintre cei mai importanți factori pentru menținerea sănătății inimii. Unii nutrienți sunt esențiali pentru o bună funcționare a inimii, precum acizii grași omega-3, care reduc colesterolul. Colesterolul este unul dintre factorii principali care duc la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

Pentru a evita riscul infarctului miocardic trebuie să:

  • consumi mai multe fructe și legume proaspete
  • consumă cereale integrale bogate în fibre
  • hidratează-te corespunzător
  • mănâncă alimente care să conțină omega-3 (pește gras, fructe uscate, nuci, ulei de măsline extravirgin, avocado)

Evită tutunul

Atât fumatul activ, cât și pasiv afectează grav sănătatea inimii. Fumatul crește în mod substanțial riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare și pulmonare. Deși poate dificil să renunți la acest obicei, anumite strategii te pot ajuta să reușești.

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice întăresc mușchiul cardiac, te ajută să reduci tensiunea arterială, colestrolul și facilitează pierderea în greutate. Persoanele care suferă de obezitate au un risc mult mai ridicat de a dezvolta un infarct miocardic. Nu trebuie să faci neapărat un sport de performanță sau care să te solicite foarte mult. Mersul pe jos pentru 30 de minute, măcar 5 zile pe săptămână, poate face o mare diferență. Alergarea, dansul, mersul pe bicicletă sau gimnastica sunt, de asemenea, forme de mișcare pe care le poți face oricând.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel