Sari la conținut

Primele semne de demență. Adesea sunt omise sau puse pe seama îmbătrânirii

Accident vascular cerebral, simptome
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
test de depistare a accidentului vascular cerebral

Primele semne de demență. Mulți oameni nu înțeleg întotdeauna simptomele de avertizare timpurie, deși este una dintre cele mai devastatoare boli.

Un diagnostic de demență poate fi o experiență incredibil de grea nu doar pentru cel care suferă, ci și pentru oamenii care îi sunt aproape. Este o afecțiune degenerativă care tinde să afecteze încet funcțiile creierului și ale corpului, agravându-se în timp.

Primele semne de demență. Adesea confundate cu îmbătrânirea

Boala poate fi greu de identificat la început, deoarece multe dintre aceste semne pot fi confundate cu fenomenul natural al îmbătrânirii. 

The Express raportează că, deși nu există un remediu, cu cât o persoană este diagnosticată mai devreme, cu atât este disponibil un sprijin mai bun.

Cu toate acestea, un nou sondaj realizat de Societatea Alzheimer a arătat că doar una din trei persoane le-a spus medicilor despre ei înșiși sau despre o persoană dragă care se confruntă cu simptome de demență în prima lună, majoritatea nemenționând nimic în acest sens.

Acest lucru se datorează faptului că oamenii nu erau siguri de care simptome ar trebui să fie de fapt îngrijorați și care erau doar un semn al bătrâneții.

Acest eșec de a raporta simptomele are un efect secundar asupra cât de repede oamenii sunt capabili să obțină ajutor și sprijin, mulți dintre ei așteptând luni întregi înainte de a vorbi cu un medic despre starea lor.

Semnele precoce ale demenței, inclusiv dificultăți în urma unei conversații, dificultăți de concentrare și pierderi de memorie, pot fi confundate cu semne normale ale îmbătrânirii, cum ar fi pierderea auzului și uitarea.

„Nu putem continua să evităm acest cuvânt, trebuie să ne confruntăm cu demența direct. De îndată ce îți dai seama că ceva nu este în regulă, mergeți la medic.

Puteți folosi lista noastră de verificare a simptomelor pentru a avea acea primă discuție importantă cu medicul tău de familie”, a declarat Kate Lee, director executiv al Societății Alzheimer, potrivit sursei citate.

Semne precoce ale demenței

Potrivit NHS, cele mai timpurii șase semne de demență sunt următoarele:

 1. Pierderea memoriei
 2. Dificultate de concentrare
 3. Îți este greu să faci sarcini zilnice, cum ar fi să confuzia în privința restului la cumpărături
 4. Te străduiești să urmărești o conversație
 5. Ești confuz cu privire la timp și loc 
 6. Schimbări de dispoziție

Pe măsură ce demența progresează în timp, și simptomele se pot agrava. Cazurile mai avansate de demență pot duce la următoarele simptome:

 • Probleme de comunicare
 • Unii oameni nu pot vorbi deloc
 • Probleme de mobilitate
 • Mulți oameni devin mai puțin capabili să se deplaseze fără ajutor
 • Probleme de comportament
 • O persoană poate deveni agitată, deprimată, agresivă sau anxioasă
 • Incontinența urinară sau intestinală
 • Probleme cu apetitul și pierderea în greutate

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.