Sari la conținut

Primul test rapid pentru detectarea anticorpilor rezultați în urma infecției cu SARS-CoV-2, produs în România

Cercetătorii din Transilvania au lansat primul test rapid pentru detectarea anticorpilor de coronavirus, în România. Iată în cât timp se pot afișa rezultatele și unde este distribuit.

Potrivit g4media.ro, primul test rapid de detectare a anticorpilor, care se produc în urma infecției cu noul coronavirus, a fost lansat în România. Testul a fost dezvoltat de cercetătorii de la Proel Biotech, Sfântu Gheorghe, și este destinat spitalelor și centrelor de diagnosticare, conform Rador.

Testul lansat este primul produs de acest tip dezvoltat în România și oferă rezultate în aproximativ două ore. Acesta se bazează pe metoda serologică ELISA, folosită în laboratoare de specialitate pentru diagnosticarea și cercetarea infecțiilor.

În urma studiilor pentru acuratețe, testul nu a dat rezultate fals pozitive sau fals negative. Astfel, produsul a primit autorizațiile de utilizare de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. În acest moment poate fi comandat direct de la producător, iar în săptâmănile următoare va ajunge către distribuitori.

Mai mult de atât, Szilárd Fejér, liderul cercetării, a declarat în comunicatul citat de Rador că testul va putea fi utilizat și după vaccinare. Folosit în acest context, testul poate determina răspunsul sistemului imunitar după procesul de imunizare și cât de rezistent este organismul după administrarea vaccinurilor.

Cu toate acestea, produsul nu va fi distribuit către publicul larg. Testul necesită probe de sânge și echipament de laborator pentru prelucrarea rezultatelor. Din acest motiv, acesta este recomandat spitalelor și laboratoarelor.

Precizia testului este asigurată de componentele virale pe care le conține. Acestea se regăsesc și în vaccinurile anti-Covid-19 dezvoltate până în acest moment. Astfel, testul poate determina atât anticorpii dezvoltați în urma infecției, cât și rezistența corpului împotriva noului coronavirus, după vaccinare.

Produsul nu va fi adaptat pentru utilizarea acestuia de publicul larg. Dezvoltarea unui produs destinat auto-testării poate dura mult mai mult, iar acuratețea nu se va compara cu cea determinată de echipamentele de laborator.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: