Sari la conținut

Probleme de sănătate fizică care ar putea fi semne ale unei traume emoționale

trauma emotionala
Sursă foto: Getty Images
Vindecarea traumei

O traumă emoțională se poate manifesta ca durere cronică, oboseală, probleme intestinale sau probleme cardiovasculare. Un expert explică efectele fizice ale traumei nerezolvate.

Te lupți cu dureri cronice, oboseală sau probleme intestinale? Uneori, aceste simptome fizice pot fi un semn al unei traume emoționale nerezolvate, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic.

Probleme autoimune pot apărea din traume emoționale nerezolvate

După cum spune nutriționistul funcțional Mugdha Pradhan, CEO și fondator, iThrive,

„Traumele emoționale pot fi reprimate și stocate în organism dacă nu sunt procesate și rezolvate în mod corespunzător. Acest lucru poate duce la simptome de sănătate fizică, cum ar fi durere cronică, oboseală, probleme intestinale, dezechilibre tiroidiene, fibromialgie, precum și dureri articulare și osoase. De fapt, multe probleme autoimune pot apărea din traume emoționale nerezolvate.”

Expertul explică efectele fizice ale traumei și simptomele care pot indica tulburări psihosomatice.

Efectele fizice ale traumei explicate

Mugdha explică:

„Fascia, un strat complex de țesut conjunctiv bogat în nervi care înconjoară organele noastre, poate reține stresul și trauma, rezultând rigiditate și durere în corp.

Un sistem nervos sănătos se mișcă în sus și în jos în mod natural prin stări de agitație și relaxare. Acestea sunt cunoscute ca starea simpatică și starea parasimpatică în știința medicală. Când oamenii suferă de probleme post-traumatice, sistemul lor nervos rămâne permanent blocat într-un mod „pornit” în care este suprastimulat în mod constant sau într-un mod „oprit” în care este deprimat în mod constant:

Simptome în care sistemul nervos este blocat în modul „pornit”:

  • anxietate
  • panică
  • hiperactivitate
  • tresari usor
  • incapacitatea de a se relaxa
  • nelinişte
  • hipervigilență
  • durere cronică
  • insomnie
  • probleme digestive
Adolescenta in depresie
Sursa foto: Doctorul Zilei

Simptome în care sistemul nervos este blocat în modul „oprit”:

  • depresie
  • letargie
  • epuizare
    dezorientare
  • durere cronică
  • tensiune arterială scăzută
  • digestie proastă

Tulburările psihosomatice există

„Literatura medicală a documentat tulburările psihosomatice, care sunt afecțiuni psihologice care au ca rezultat simptome fizice care nu pot fi explicate prin teste sau examinări medicale.

Studiile de caz clinice au demonstrat efectele fizice puternice ale traumei, cum ar fi povestea unei femei care a devenit complet oarbă, la scurt timp după ce s-a certat cu soțul ei. Deși examinările medicale nu au putut explica orbirea ei, aceasta a fost în cele din urmă rezolvată prin psihoterapie”, afirmă Mugdha.

Simptomele fizice ale PSPT pe care trebuie să le cunoașteți

Expertul detaliază:

Medicina convențională recunoaște o afecțiune numită PSPT sau tulburare de stres post-traumatic. Este considerată în principal o condiție de sănătate mintală, dar se spune că afectează organismul în diferite moduri.

De exemplu, durerea cronică este un simptom fizic comun al PSPT și se poate manifesta ca dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare și dureri de spate.

Problemele gastrointestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS), greața, vărsăturile și diareea, sunt, de asemenea, simptome fizice comune ale PSPT.

Oboseala, problemele respiratorii și problemele cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile de inimă, pot fi, de asemenea, cauzate sau exacerbate de PSPT.

Persoanele cu PSPT pot experimenta, de asemenea, suprasolicitare senzorială, care se poate manifesta ca hipersensibilitate la lumină, sunet, atingere și alți stimuli.

Problemele musculo-scheletice, cum ar fi rigiditatea, slăbiciunea și amplitudinea redusă de mișcare, pot fi prezente și la cei care suferă de PSPT.

Problemele dermatologice, cum ar fi psoriazisul, eczema și urticaria, pot fi, de asemenea, legate de PSPT.

Tulburările de somn, cum ar fi insomnia și coșmarurile, sunt, de asemenea, simptome fizice comune ale PSPT. În cele din urmă, tulburările autoimune, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă și scleroza multiplă, pot fi legate de PSPT.

Este important de reținut că nu toată lumea cu PSPT va experimenta simptome fizice, iar severitatea simptomelor poate varia foarte mult, notează expertul.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel