luni, iunie 27, 2022

Fiecare persoană se află, la un moment dat, în situația în care îi este jenă să discute despre o problemă medicală pe care o are.

Dar până la urmă, o problemă medicală nu este ceva de care ar trebui să ne fie rușine, ci ceva despre care ar trebui să aflăm cât mai multe, pentru a putea rezolva situația.

De multe ori, problema nici nu este atât de gravă precum am crede. Ce le este jenă oamenilor să recunoască.

Te-ar mai interesa: Cum poate fi regenerată inima după un infarct...

Fie că este vorba despre transpiraţia în exces, hemoroizii sau urinatul în timpul sexului, majoritatea se confruntă, la un moment dat, cu probleme de sănătate ruşinoase.

Acneea la adulţi.  Multe femei adulte se confruntă cu această problemă, mai exact 45% dintre femeile cu vârste între 21 şi 30 şi 12% dintre cele de 40 de ani au acnee. În urma cercetărilor, au fost depistate mai multe cauze, printre acestea numărându-se: fluctuaţiile hormonale din timpul sarcinii sau menopauzei, anumite medicamente şi istoricul familial şi genetic. Foarte frecvent, problema se rezolvă din alimentație.

Te-ar mai interesa: Cum e să devii mamă după 50 de ani? Medic: Copilul...

Transpiraţia excesivă. Hiperhidroza este termenul medical care descrie transpiraţia în exces, peste normalul cantității ce reglează temperatura corporală. Potrivit experţilor, această neplăcere apare în cazul persoanelor care au glande sudoripare hiperactive sau la cele care au alte probleme de sănătate cum ar fi bolile de inimă, cancerul, menopauza sau anxietatea.

Anumite persoane aleg tratamentul injecţiilor cu toxină botulinică, substanță care blochează funcţia glandelor sudoripare. Au apărut și diverse deodorante speciale și soluții cu pudră, care inhibă transpirația excesivă. Dar o soluție o reprezintă și starea de calm, meditație, împăcarea cu sine.

Te-ar mai interesa: Atenție la liniile din palmă. Voropchievici: ̶...

Urinatul în timpul sexului. O problemă feminină. Unii ar spune că e bine, întrucât scăpările urinare în timpul actului sexual sunt asociate cu ejacularea feminină. Bărbaţii nu se confruntă cu această problemă, deoarece ei au o valvă care închide vezica urinară. Aceasta previne ca materialul seminal care trece prin uretră să ajungă la vezica urinară împiedicând amestecarea urinei cu sperma. Însă femeile nu au această valvă. Este posibil ca femeile să urineze în timpul actului sexual. ”Controversatul punct G se găseşte în apropierea vezicii urinare. Din acest motiv, femeile pot simţi nevoia să urineze în timpul sexului, mai ales dacă au o vezică urinară sensibilă”, explică medicul ginecolog elisa Ross.

Te-ar mai interesa: De ce se tratează românii în străinătate. Profesor...

Repiraţia urât mirositoare. Halitoza sau respirația urât mirositoare este adesea cauzată de acumularea unor bacterii în gură provenite din mâncare, uscăciunea gurii, fumatul sau bolile cronice. Această acumulare produce inflamaţii care emană un miros urât. În multe cazuri, cel mai bun mod de a combate respiratia urât mirositoare este igiena dentară corespunzătoare.

Sunt recomandate periajul limbii şi dinţilor de două ori pe zi, folosirea aţei dentare o dată pe zi şi curăţarea profesioanală a dinţilor făcută de medicul stomatolog. Produsele de împrospătare a respiraţiei, ca apa de gură mentolată şi guma de mestecat pot elimina temporar această problemă. De asemenea, o alimentație bazată pe fructe și legume va ameliora situația.

Te-ar mai interesa: Dietă în SOMN: Cum se poate slăbi în timp ce dormi...

Bolile cu transmitere sexuală. Din seria bolilor de care ne jenăm să vorbim, acestea sunt cele mai periculoase. Femeile sunt mai predispuse contactării acestor boli, deoarece mucoasa vaginului este mai subţire decât cea a penisului, ceea ce face ca bacteriile şi viruşii să pătrundă mai uşor.

Unele dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală sunt chlamydia, gonoreea, sifilisul, HIV / SIDA și herpesul genital, conform CDC (Centrul de Control şi Prevenţie).

Chlamydia este o bacterie care se ia prin contact sexual şi provoacă infecţii genitale. De regulă, începe să dea semne când se agravează. Netratată, poate provoca infertilitate. „La femei se poate observa o secreţie abundentă din vagin şi durere la urinare, iar la bărbaţi, arsuri la urinare, secreţie albă şi tulbure din penis. Singura metodă de depistare este efectuarea unei analize la ginecolog”, subliniază dermatologul.

Gonoreea este o infecţie bacteriană extrem de contagioasă, care poate fi transmisă prin sex vaginal, anal sau oral. Netratată, poate duce la infertilitate.

„La femei, primele simptome includ scurgeri vaginale sau rectale verzi sau galben-verzui şi o senzaţie de arsură şi mâncărimi la urinare, iar la bărbaţi, scurgeri de puroi din penis şi arsuri la urinare”, adaugă medicul. Există câteva teste care depistează bacteria, iar tratamentul se face cu antibiotice şi calmante pentru durere.

Sifilisul. În primă fază, apar în zona genitală răni deschise, ca nişte coşuri nedureroase, tari şi roşiatice. Ele dispar în două-şase săptămâni, însă, după o săptămână sau chiar şase luni, apar erupţii, febră, dureri de cap, gât, pierderea apetitului, greaţă, vărsături. „Diagnosticul se pune prin examinarea secreţiilor din ulceraţie. Se tratează cu antibiotice”, spune dermatologul.

Deşi se consideră că prezervativele oferă cea mai bună protecție împotriva bolilor venerice, medicii avertizează că acestea nu protejează şi împotriva herpesului genital.

Hemoroizii. Hemoroizii sunt o afecţiune des întâlnită, aproximativ jumătate din populaţie se confruntă cu această afecţiune, conform Institului Naţional de Sănătate.

Există hemoroizi interni localizaţi în interiorul rectului și hemoroizi externi care se găsesc sub pielea din jurul anusului. Simptomele includ adesea prurit anal, durere în timpul tranzitului intestinal, dureri anale şi sângerări. Statul mult timp pe scaun şi constipaţia sunt principalele cauze. Pentru simptomele uşoare medicii recomandă utilizarea cremelor, unguentelor sau supozitoarelor.

Pentru cazurile grave, medicii vor decide exact ce metodă trebuie să aplice, inclusiv injectarea substanţelor sclerozante în hemoroizi şi coagularea cu laser.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private