marți, iunie 28, 2022

În România apar, anual, aproximativ 10.000 noi cazuri de cancer mamar. Din cauza diagnosticării în stadii avansate, aproape o treime dintre acestea nu pot fi vindecate. În această boală, diagnosticarea timmpurie înseamnă videcare, arată doctorul Cristian Viișoreanu, care are o experiență de aproape 20 ani în diagnosticarea și tratarea pacientelor cu afecțiuni ale sânului

Dana Lascu

Te-ar mai interesa: Atenție la căpușe! 14% din populația lumii s-a inf...

Controlul medical regulat și investigațiile clinice periodice ne ajută să aflăm, din timp, orice posibilă modificare ce s-ar putea dovedi ulterior un simptom de cancer mamar. Or, un diagnostic pus în stadiu incipient crește în mod considerabil șansele de vindecare, iar pacientele pot apela la proceduri minim invazive, cu efecte secundare cât mai reduse asupra organismului. Una dintre acestea este tehnica ganglionului-santinelă.

Diagnosticarea timpurie înseamnă vindecare

„În cazurile de cancer mamar diagnosticate din timp, rata de supraviețuire este de 98%, iar intervențiile chirurgicale sunt minime atât la nivelul sânului, cât și la nivelul ganglionilor”, precizează doctorul Cristian Viișoreanu, fondator al Institutului Sânului.

Te-ar mai interesa: Veste bună pentru elevi și cadre medicale! Acord d...

Dacă la începutul anilor 1900, medicii pledau pentru eficiența operației radicale în cancerul de sân, astăzi, grație programelor de screening care permit descoperirea tumorilor mamare cu dimensiuni foarte mici, pot fi efectuate rezecții mamare conservatoare și disecții axilare cât mai limitate.

Specialistul arată că una dintre cele mai moderne şi eficiente proceduri existente în chirurgia oncologică este tehnica ganglionului – santinelă. Recurgând la această procedură minim invazivă, multe dintre femei pot evita limfadenectomia axilară, adică extirparea completă a ganglionilor axilari.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE! SIMPTOME care trebuie să ne trimită la me...

Ce este ganglionul santinelă

„Ganglionul santinelă este primul ganglion care drenează limfa de la nivelul tumorii și implicit și celule tumorale. Acest ganglion este o „oglindă” a stării ganglionilor regionali în cazul unui cancer de sân. Conceptul de ganglion santinelă se bazează pe teoria de diseminare prin căile limfatice a celulelor tumorale de la tumora primară, fiecare zonă din corp având un drenaj limfatic către o anumită grupă ganglionară regională. Ganglionul santinelă poate fi pus în evidență prin injectare de colorant vital, trasor radioactiv sau combinând aceste substanțe, în prezent folosindu-se și alți agenți de contrast cum ar fi Sonovue, oxid de fier etc”, explică dr. Viișoreanu.

Te-ar mai interesa: Simptomele și semnele insuficienței cardiace. Medi...

Dacă analiza patologică arată că ganglionul nu este invadat tumoral, nu va fi necesară o limfadenectomie regională completă, însă în caz contrar, este necesară îndepărtarea ganglionilor limfatici pe cale chirurgicală.

 Ce presupune această tehnică

„Tehnica ganglionului santinelă este singura procedură care oferă informații despre starea generală a ganglionilor axilari, în cazul femeilor diagnosticate cu cancer la sân în faze incipiente”, spune dr. Cristian Viișoreanu.

Te-ar mai interesa: Medic: cum poate fi scăzut riscul de accident vasc...

Ganglionul santinelă poate fi pus în evidență injectând preoperator (în ziua operației sau cu 24 ore înainte de intervenția chirurgicală), peritumoral, un trasor (Tc99), apoi se efectuează o limfoscintigrafie pentru a se identifica regiunea ganglionară în care drenează limfa. Ganglionul santinelă se identifică cu ajutorul unui detector portabil intraoperator de unde gamma, numit GAMMA FINDER WOM WORLD OF MEDICINE , care poate oferi o soluție medicală în timp real. Odată extras, ganglionul santinelă este trimis către laborator pentru biopsie.

„Un rezultat negativ în urma biopsiei ne arată că ganglionul nu este invadat tumoral, ceea ce înseamnă că nici restul ganglionilor limfatici nu sunt tumorali și nu este necesară o limfadenectomie regională completă. În cazul unui rezultat pozitiv, aceasta va fi însă necesară pentru a identifica starea celorlalți ganglioni limfatici”, explică specialistul.

Beneficiile tehnicii ganglionului – santinelă

„Tendința actuală în medicină este de a preveni cât mai din timp și de a trata orice tip de boală prin tehnici minim-invazive și medicamente cu efecte secundare minime. Studiile arată că aproximativ 70-80% dintre cazurile cu cancer mamar prezintă ganglioni axilari sănătoși, iar limfadenectomia axilară este inutilă. Tocmai de aceea este atât de importantă tehnica ganglionului santinelă, deoarece permite oferirea unui diagnostic precis. Astfel, se pot evita intervențiile chirurgicale radicale care obișnuiau să se facă în trecut, respectiv excizia unui număr cât mai mare de ganglioni”, subliniază dr. Viișoreanu.

Riscuri și efecte secundare

Riscurile şi efectele secundare în cazul limfadenectomiei axilare sunt multiple, printre acestea: limfedem al braţului, tulburări de sensibilitate cutanată, serom axilar, limitarea mişcării braţului și dureri cronice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private