Sari la conținut

Litiaza biliară. Produse naturiste pentru tratamentul pietrelor la fiere

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Litiaza biliară. Produse naturiste pentru tratamentul pietrelor la fiere.

Litiaza biliară (pietrele ori calculii la vezica biliară) este o afecţiune care constă în acumularea de colesterol, calciu sau bilirubină în vezica biliară (colecist). Acestea se solidifică şi dau naştere aşa-numitelor pietre. Acestea pot avea diverse mărimi. Uneori, acestea ajung chiar la dimensiunea unei nuci. Unii oameni pot dezvolta mai multe pietre sau calculi în vezica biliară.

Ce este litiaza biliară

În majoritatea cazurilor, litiaza biliară este cauzată de excesul de colesterol. De asemenea, nu apar mereu simptome îngrijorătoare şi, prin urmare, nu necesită tratament. Există, însă, și cazuri pietrele la vezica biliară se formează din cauza excesului de calciu şi bilirubină (mai ales în cazul persoanelor care suferă de steatoză alcoolică sau anemie hemolitică).

În momentul în care cresc în dimensiuni, acestea duc la apariţia complicaţiilor şi, neapărat, pacientul trebuie să se adreseze medicului.

Cel puțin 10 la sută din populația globului suferă de litiază biliară sau pietre la fiere, în termeni populari. Femeile sunt de două ori mai predispuse decât bărbațîi să fie diagnosticate cu litiaza biliară. Și mai mare este procentajul persoanelor care au dischinezie biliară, adică o fiere leneșă. Iar o astfel de criză înseamnă de cele mai multe ori dureri insuportabile.

Ce este de făcut în aceste cazuri şi cum putem preveni astfel de crize? Tratamentul afecţiunilor biliare este unul complex. Începe cu schimbarea stilului de viaţă şi a regimului alimentar şi se poate termina cu o intervenţie chirugicală – colecistectomie.

Produse naturiste pentru tratamentul pietrelor la fiere

  •  Vor fi eliminate alimentele extrem de bogate în colesterol: ouă, unt, orice fel de organ animal, untura. De asemenea, de alimentele de genul: margarină, prăjeli, afumături, carnea sau/şi brânza grasă.
  • Vor fi eliminate uleiurile vegetale bogate în acizi graşi poli-nesaturaţi, precum floarea soarelui, soia, şofran, porumb, susan, seminţe de struguri, seminţe de dovleac. Acestea pot fi înlocuite cu uleiul de măsline.
  • Se va evita consumul de cacao, cafea, ciocolată sau băuturi carbogazoase.
  • Va fi folosit în alimentaţie exclusiv uleiul de măsline.
  • Se va consuma zilnic sucul de ridiche neagră, proaspăt preparat, într-o cantitate de 3 x 100 ml pe zi, timp de 4-6 săptămâni.
  • Sunt recomandate „boluri” de câte 60-80 ml ulei de măsline o dată pe zi, într-o singură priză, pe parcursul a o săptămână pe lună, zi de zi, înainte de masă. Ar fi bine să aveţi şi un medicament antispastic la îndemână (de tip Papaverină, Drotaverină, Scopolamină, sau Piafen), pentru a evita declanşarea unei colici biliare.
  • La 3-4 săptămâni se va face câte-o ecografie colecistică de control.
Trebuie menționat că, în momentul în care apare  durerea, schimbarea regimului alimentar nu este suficientă. Durerea poate semnala un blocaj al calculilor biliari. În acest caz se impune intervenţia chirurgicală de eliminare a veziculei biliare.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel