Prof. Alexandru Rafila, epidemiolog: ”Ne aflăm în perioada de creştere, de extindere a pandemiei. Cazurile noi sunt de import”

Ne aflăm în perioada de creştere, de extindere a pandemiei. Profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie a dezvăluit că pandemia de coronavirus este în creștere și că majoritatea cazurilor noi sunt de import, potrivit RADOR. 

Întrebat despre problema românilor care se întorc din străinătate, prof. Rafila a explicat că avem o procedură funcțională și că ei trebuie să se autoizoleze la domiciliu și atunci, dacă respectă acest lucru, nu ar trebui să ne pună probleme suplimentare. ”E adevărat însă, din rândul acestor persoane, sigur, vor fi unele care în decursul celor 14 zile se vor pozitiva din punct de vedere al testelor de laborator și, bineînţeles, al simptomatologiei. Dar, până la urmă, asta e situaţia, trebuie să o luăm ca atare. Cred că cel mai important este ca ei să respecte această indicație de a se autoizola la domiciliu şi de a evita să se răspândească boala. Cred că aici este de fapt…
Majoritatea cazurilor, până în momentul de faţă, a fost de forme ușoare ale bolii și dacă afectează persoane tinere, da, o să putem să facem față. În momentul în care însă numărul de îmbolnăviri va afecta preponderent populaţia la risc, peste 70 de ani, cu comorbidități, atunci e greu să spunem acest lucru.
Evident, ne aflăm în perioada de creştere, de extindere a pandemiei. Ea este sub control în China şi în Coreea de Sud, în mod evident. Cifrele care arată numărul de cazuri noi demonstrează acest lucru, fără tăgadă. Dar şi China în momentul de față se confruntă cu aceeași problemă, dacă vreţi, cu care ne confruntăm noi acum. Cazurile noi sunt cele de import.

Dar şi China, în momentul de față, se confruntă cu aceeași problemă, dacă vreţi, cu care ne confruntăm noi acum, cazurile noi sunt cele de import, deci cetăţeni chinezi se întorc acasă din alte regiuni. Practic, transmiterea în China a fost oprită, dar există încă cazuri de import. Opinia mea este că ne aflăm oarecum la începutul, în prima fază a pandemiei și rămâne să vedem în perioada următoare, eu zic lunile martie, aprilie, dacă statele vor reuşi să țină sub control numărul de cazuri cu transmitere comunitară, pentru că acolo este problema, care pot să afecteze persoanele, aşa cum spuneam, din categoriile la risc şi să pună foarte serios la încercare sistemele de sănătate, mai ales în zonele de terapie intensivă,” a declarat prof. Alexandru Rafila, pentru Rador. 

Recent Posts

Recomandările ANPC pentru perioada de 1 Mai şi sărbătorile pascale

Comisarii ANPC au realizat un set de recomandări pentru perioada de 1 Mai şi de…

23 de minute ago

DIETA miraculoasă care poate preveni apariţia bolii Alzheimer

Nutriția poate juca un rol major în ceea ce privește sănătatea creierului, motiv pentru care…

54 de minute ago

Distincţie specială primită de Spitalul Dr. C.I. Parhon din Iaşi

Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" este prima unitate medicală din Iaşi şi cea de-a doua…

o oră ago

Horoscop 1-15 mai 2024, Cristina Demetrescu. Un eveniment UNIC

Cristina Demetrescu, astrolog, a făcut previziuni astrale pentru primele două săptămâni din luna mai. Previziuni…

2 ore ago

ANM, prognoză meteo pentru perioada 29 aprilie – 12 mai 2024: Vremea se răcește din nou

ANM, prognoză meteo pentru perioada 29 aprilie - 12 mai 2024: Vremea se răcește din…

2 ore ago

Boala somnului

Boala somnului. Narcolepsia sau Sindromul Gelineau este boală rară. Denumită și boala somnului, tulburarea cronică…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului