Sari la conținut

Prof. dr. Vlad Ciurea: ”Acest ingredient epuizează și distruge neuronii”

neurochirurgul vlad ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ce îi place creierului

Prof. dr. Vlad Ciurea atrage atenția că o substanță care se află în multe dintre produsele de pe raftul magazinelor poate face mult rău creierului, atunci când este consumată în cantități mari. 

Are gust plăcut, zero calorii, dar vine la pachet și cu o capcană. Adesea, nici nu știm că o consumăm, mai ales că nu toți citesc etichetele produselor pe care le cumpără.

În acest fel, nu prea avem de unde să știm că putem găsi acest îndulcitor artificial, pe nume aspartam, în conserve, muștar, ketchup, supe sau chiar iaurturi.

Aspartamul se mai numește și E951

Dacă ne așteptăm să-l găsim în produse dulci, mai ales că nu are calorii, pulberea de culoare albă se ascunde, iată, și în produse lactate sau diverse conserve.

Renumitul neurochirurg, prof. univ. dr. Vlad Ciurea, spune despre acest îndulcitor, cunoscut și sub numele de E951, care este de 200 de ori mai dulce ca zahărul, că ne poate ataca neuronii, mergând ”până la epuizare și distrugere”.

„Cel mai bun „supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri.

Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.

Aspartamul, de aproape 200 de ori mai dulce ca zahărul

Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.

Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici.

Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel