marți, iulie 27, 2021

Prof. dr. Vlad Ciurea: Educația sexuală trebuie efectuată atât în familii, cât și la școală/ Să nu ducem acest lucru serios în derizoriu!

Dezbaterea publică pe tema educaţiei sexuale în şcoli a mărit

distanța dintre cei care susțin și cei care sunt împotriva acestei inițiative. În ciuda celor care văd posibilitatea ca elevii să studieze despre sexualitate în școli doar în alb și negru, există și personalități care aduc o notă de echilibru în această chestiune.

Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, de pildă, este de părere că educația sexuală este necesară. Cu toate acestea, cunoscutul neurochirurg a explicat că această materie trebuie studiată doar în gimnaziu, nu în școala primară.

Mai mult de atât, această materie ar trebui predată separat, respectiv cu doamne profesoare pentru fete

și domni profesori pentru băieți, contând modul în care informațiile sunt prezentate și primite de elevi.

Prof. dr. Vlad Ciurea: Educația sexuală trebuie efectuată atât în familii, cât și la școală

„Se discută îndelung despre educația sexuală în școli. Există mai multe etape ale educației, începând cu copilul mic, până la adolescent și tânăr. Educația copilului începe cu noțiuni foarte simple și devine, cu timpul, complexă: trebuie avut grijă la toate aspectele, de la alimentație, poziție, îmbrăcăminte, igienă corporală etc. Și, desigur, educația prin cultură.

Trecerea fiziologică de

la copil la adolescent cuprinde o mulțime de elemente de transformare fizică, psihică, endocrină. Elevii noștri trebuie să cunoască și să aprofundeze informațiile despre aceste transformări.

Una este „educația sexuală” de la colt de stradă sau de la anumite emisiuni din media, alta este cea reală, care trebuie efectuată atât în familii, cât și la școală. Trebuie renunțat la rețineri, „rușine” și „barză” în condițiile în care există atâtea riscuri de boli, devieri, sarcini premature, agresiuni sexuale și alte nenorociri.

În opinia mea, educația sexuală în gimnaziu este necesară, dar făcută separat: cu doamne

profesoare pentru fete și domni profesori pentru băieți. La modul cel mai serios. Contează enorm modul în care informațiile sunt prezentate și primite de elevi.

Știm cu toții gălăgia de la ore când se discută astfel de subiecte delicate! Dacă vrem să avem succes și să ne asigurăm că informațiile au efect, trebuie să facem acest lucru corect și cu înțelepciune.

Pledez pentru ora de educația sexuală și explicarea directă a tuturor fenomenelor anatomice și fiziologice care se produc la nivelul organelor sexuale, astfel încât tineretul nostru să cunoască ce se întâmplă în organism și care este rolul

exact al acestor elemente de sexualitate în evoluția normală a ființei umane.

Dar să nu ducem acest lucru serios în derizoriu! Altfel devine subiect de colț de stradă…”, a scris profesorul Ciurea pe contul său de Facebook.

Ultimele stiri

Parteneri
Ai gasit o seringă participantă la tombola. Click pe ea pentru a o colecționa.