duminică, noiembrie 27, 2022

Certificatul verde va conține informații de identificare și medicale. Rareș Bogdan: „Țările nu mai au dreptul să introducă persoane în carantină”.

Autoritățile speră ca la începutul lunii iulie certificatele verzi să devină o realitate. Potrivit unui comunicat STS, certificatul de vaccinare va avea un format digital, dar va putea fi utilizat și în fornat tipărit.

Certificatul verde: Codul QR din certificat va conține informații de identificare, precum și informații medicale esențiale, semnate digital

Astfel, fiecare persoană care s-a vaccinat anti-covid, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital.

Te-ar mai interesa: Ce nu ai voie să faci de Sfântul Andrei. Vei fi ur...

„În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Te-ar mai interesa: Rugăciuni puternice către Sfântul Andrei. Te ocrot...

Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora”, precizează STS într-un comunicat de presă.

Rareș Bogdan: Trebuie considerat o facilitate

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan consideră că certificatul verde trebuie privit ca o „facilitate”. Acesta a explicat că, în momentul introducerii certificatului de vaccinare la nivel european, „țările nu mai au dreptul să introducă persoane în carantină”.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns din pliculețele de ceai. Sigur NU...

„Trebuie considerat o facilitate pentru că pe lângă avantaj pe baza vaccinului, el are încă două componente. Pe de o parte, dacă ai unul dintre cele patru vaccinuri operate la nivelul Europei, Pfizer, BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, atunci fără nicio problemă poți circula dintr-o țară în alta, țările respective nu mai au dreptul în momentul introducerii certificatului covid să introducă persoane în carantină”, a subliniat Rareș Bogdan, potrivit Antena 3.

Te-ar mai interesa: Ceai pentru vezica hiperactivă. Nu are nicio contr...

Mai mult de atât, Rareș Bogdan a explicat că țările care vor semna acordul privind certificatul verde european nu vor mai putea solicita cetățenilor să plătească testele COVID-19, iar cheltuielile vor fi suportate de Comisia Europeană.

„Nici testele RT-PCR, nici testele rapide anitgen nu vor mai putea fi plătite pentru cei care fac deplasări în interiorul Uniunii Europene. Comisia deja a alocat 100 de milioane de euro, urmează să mai aloce încă 250 demilioane, și practic aceste teste vor fi gratuite. Vor fi obligate toate țările semnatare”, a mai spus Rareş Bogdan.

Te-ar mai interesa: Prezentator TV, diagnosticat cu cancer terminal: C...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private