Sari la conținut

Programul Casa Verde: Panouri solare pentru 90.000 de familii. Ministrului Mediului: „Îmi doresc un panou fotovoltaic și pe ultimul acoperiș din România”

panouri solare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

La început de an, Mircea Fechet, ministrul Mediului, pariază pe o explozie a energiei din resurse regenerabile, anunțând deblocarea programului Casa Verde.

Reamintim că, în septembrie 2023, avea loc suspendarea programului ”Casa Verde Fotovoltaice”, ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de către unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de instituţie.

Ministrul Mediului anunță deblocarea programului Casa Verde: Panouri solare pentru 90.000 de familii

Potrivit autorităților, până la sfârșitul săptămânii viitoare, cele 90.000 de contracte între Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și beneficiari vor fi încheiate.

„Sunt deja 90.000 de contracte încheiate între AFM și beneficiari. E vorba de acel program faimos, care a fost blocat o perioadă în instanță, dar care astăzi putem spune că s-a deblocat. Am avut o nouă sesiune de validare a instalatorilor. Aceasta s-a încheiat în curând.

Ieri au fost trimise către noii instalatori contractele de către AFM, urmând ca în 5 zile lucrătoare, deci, estimez eu, până la sfârșitul săptămânii viitoare cel târziu, să avem acele contracte încheiate, să avem garanțiile constituite și firmele nou autorizate. La fel cum și firmele autorizate în trecut să poată să se urce cât mai repede pe casele românilor și să instaleze panourile fotovoltaice, pentru că 90 de familii așteaptă.

Am promis deblocarea acestui program în anul trecut și mă bucur că acest lucru s-a întâmplat. Am ajuns la o soluție de împăcare pe cale amiabilă cu firma care a dat în judecată ministerul”, a declarat ministrul Fechet, la Radio România Actualități.

Energia regenerabilă înseamnă aer mai curat și facturi mai mic la utilități

În România există o creștere spectaculoasă a numărului de prosumatori, de oameni care își asigură din surse proprii energia, de la 600, în anul 2018, până la peste 100.000, în prezent.

Creșterea este explicată de ministrul Mediului prin existența unor oportunități de finanțare. Astfel, prin programul AFM, statul român pune 20.000 lei și cetățeanul pune 2.000 lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

„În timp ce puterea instalată a unui reactor nuclear e avută în vedere în sensul în care produce 24h/zi energie electrică, în cazul panourilor fotovoltaice nu putem vorbi de un astfel de ritm, pentru că depindem de anotimp, depindem de vreme ş.a.m.d.

Dar, în orice caz, numărul mare de prosumatori şi numărul mare de panouri fotovoltaice nu poate fi decât o veste bună pentru români.

Pentru că asta va însemna, pe de o parte, mai multă energie regenerabilă produsă, ceea ce va însemna în același timp un aer mai curat. Pe care cu toții ni-l dorim și în același timp va însemna o factură la utilități mai mică pentru 90.000 de familii, deocamdată, sperând eu ca în anul viitor să fim cel puțin la fel de ambițioși.

Reamintesc faptul că în 2023 au fost alocate nu mai puțin de 1,7 miliarde de lei doar pentru „Casa verde fotovoltaice”, a explicat ministrul Mediului.

Ministrul Mediului: Îmi doresc un panou fotovoltaic și pe ultimul acoperiș din România

În România există un potențial fantastic pentru pentru energia solară, potrivit ministrului Mediului.

„Eu sper să nu ne oprim din a finanța astfel de programe până când nu vom avea și pe ultimul acoperiș din România un panou fotovoltaic. La fel cum există un potențial fantastic pentru energie eoliană și pentru energie hidro, ținând cont de faptul că fiecare țară are particularitățile ei.

Nu mai vorbesc de capacităţile nucleare ale României și de faptul că ne propunem să modernizăm reactoarele 1 şi 2 și să instalăm și reactoarele 3 şi 4 la Cernavodă, la care se adaugă și tehnologia de reactoare modulare, despre care s-a tot discutat și pe care sunt sigur că o să le avem în scurt timp în România”, a concluzionat Mircea Fechet.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel