Sari la conținut

Proiect PNL pentru protejarea copiilor în mediul online. Nicoleta Pauliuc: În online e sat fără câini? Mesaje ca „drogurile sunt viața mea” pot ajunge ușor la copiii noștri

Dependenta de ecrane
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tara care interzice telefoanele mobile in scoli

Proiect PNL pentru protejarea copiilor în mediul online. Nicoleta Pauliuc: În online e sat fără câini? Mesaje ca „drogurile sunt viața mea” pot ajunge ușor la copiii noștri.

Marți, 3 octombrie 2023, a avut loc în Parlament dezbaterea „Siguranța copiilor în mediul online. Acces la social media cu acord parental”, cu participarea președintele Senatului, Nicolae Ionel Ciucă, consilierul prezidențial Diana Loreta Păun, Avocatul Poporului, Renate Weber, ministra Educației, Ligia Deca, ministra Familiei, Natalia Elena Intotero, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, colegi parlamentari, dar și reprezentanți ai societății civile și specialiști în domeniu.

Proiectul de lege lansat în dezbatere la Parlament propune, printre altele, ca minorii care au mai puțin de 16 ani să aibă acces pe platformele de social media doar cu acordul părinților.

Senatorul liberal Nicoleta Pauliuc
Sursa foto: Kanal D

Proiect PNL pentru protejarea copiilor în mediul online

Documentul va fi dezbătut la nivel național, iar propunerile pentru forma finală a legii sunt așteptate și din partea părinților, spune, printre altele, inițiatoarea proiectului, senatorul Partidului Național Liberal Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României.

 „Îi aștept pe români să susțină, să îmbunătățească această inițiativă legislativă intrând pe platforma „Protejăm copiii în online”.

Această propunere legislativă urmărește un control parental explicit pentru acces la platformele social media al copiilor până în 16 ani. Eu am spus până în 16 ani, dar poate dumneavoastră sau poate un alt părinte consideră că vârsta majoratului în online, aș spune eu, este de 14 ani.

Și atunci, în urma acestei consultări publice, vom stabili exact până la ce vârstă părinții pot spune „atenție, furnizor de conținut în spatele acestui ID, în spatele acestui ecran se află un copil.”, a declarat Nicoleta Pauliuc, potrivit RRA.

În online e sat fără câini? Mesaje ca „drogurile sunt viața mea” pot ajunge ușor la copiii noștri

Nicoleta Pauliuc a subliniat că, din moment ce în viața reală există reguli care trebuie respectate, același lucrur trebuie să se întâmple și în viața online. Până la 18 ani, un copil n-are voie să intre într-un club, până la 18 ani nu i se pot vinde țigări, până la 18 ani, un copil nu poate cumpăra o revistă dedicată adulților.

„În presa scrisă, în televiziune, se spune foarte clar, se atenționează: domnule, această emisiune, acest program este marcat cu informări privind categoria de vârstă cărora li se adresează.

Ce se întâmplă în online? În online e un sat fără câini, am spus eu, pentru că nu există nicio reglementare. E tot mai greu pentru noi, ca părinți, să îi ajutăm pe copii să facă față pericolelor de pe internet, fie de bullying, de prădători sexuali și aici exemplele pot continua.

Haideți să ne amintim ce s-a întâmplat la 2 Mai. Am văzut cu toții imaginile acelea terifiante, unde copii de vârsta, aş spune până în 16 ani, 17 ani, purtau tricouri și spuneau ‘drogurile sunt viața mea’. Astfel de mesaje ajung la copiii noștri, care nu știu, nu sunt educaţi, aș spune eu, să se protejeze în fața unor astfel de mesaje.

Și atunci am considerat că e nevoie ca părinții, împreună cu instituțiile statului, să facem echipă și să spunem în felul următor: da, ne pasă de sănătatea copiilor noștri, ne dorim un viitor al copiilor noștri, ca atunci când ajung la maturitate să fie puternici emoțional, să fie puternici din punct de vedere fizic, să poată avea acea capacitate să spună stop atunci când astfel de mesaje ajung la ei”, a punctat senatoarea PNL.

Actuala generație de tineri este cea mai depresivă generație

Inițiatoarea acestui proiect are încredere în parteneriatul părinte-instituții pentru a reuși să protejeze copiii de dependența de ecrane.

„Prin acest proiect de lege îmi doresc să creez acest parteneriat, pentru că împreună putem să protejăm copiii, eu aș spune de noua boală a secolului, dependența de ecrane. În realizarea acestui proiect de lege am citit foarte mult și vă spun sincer că studiile, cercetările științifice sunt cutremurătoare.

De exemplu, tinerele domnișoare care stau cinci ore pe Instagram au posibilitate, majoritatea, 50% dintre ele creează dependență, intră în depresie. Pentru mine, în momentul în care am citit aceste studii, am realizat că poate actuala generație de tineri este cea mai depresivă generație și cu cele mai multe probleme psihice.

Pentru că nu, nu-și găsesc, aș spune, nu-şi găsesc linia. Și atunci eu cred că prin acest proiect, îi putem ajuta, îi putem îndruma și îi putem proteja de pericolele care se află în mediul online”, a mai spus Pauliuc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel