Sari la conținut

Psihiatrul Gabriel Diaconu: „La acest moment majoritatea preoților NU s-au vaccinat. Majoritatea conducătorilor de obști NU s-au vaccinat. Decizia lor va înclina balanța”

Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre campania de vaccin anti-covid: „La acest moment majoritatea preoților NU s-au vaccinat. Majoritatea conducătorilor de obști NU s-au vaccinat. Decizia lor va înclina balanța”

Reputatul psihiatru impută mass media o „anumită trufie, dar și relativă aroganță”, când vorbeșțe despre încetinirea campaniei de vaccinare. Potrivit unui sondaj, doar 5 milioane de români intenționează să se vaccineze anti-covid. Psihiatrul Gabriel Diaconu oferă câteva soluții pentru convingerea restului de 10-13 milioane de români în a acepta vaccinul.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Diaconu pariază pe tineri și evidențiază necesitatea implicării bisericii în campania de vaccinare anti-covid. Psihiatrul vorbește despre lipsa medicinii comunitare și necesitarea reinventării ei.

Psihiatrul Gabriel Diaconu: Cum ar putea reuși campania de vaccinare anti-COVID

„Dar și pericolul bătăliei pe lauri, principalul motiv în caz că vom eșua.
Efortul istoric al României de-a imuniza peste 10 milioane de români contra noului coronavirus cunoaște, zilele acestea, un nou moment de propagandă anti-vaccinală.
Ai, de o parte, date clare. Medlife a prezentat un sondaj care arată că intenția ”clară” de vaccinare ne duce până la undeva la 5 milioane de vaccinați. Restul, până la 10 – 13 milioane, sunt fie ezitanți, fie nu vor să se vaccineze.
Pe de altă parte statistica nu-ți dă măsura succesului. Un medic, dacă s-ar uita la pacient ca la o plăcintă statistică, n-ar mai salva vieți, cât ar lăsa bolnavul la mâna hazardului matematic.

Problema este că nu suntem toți convinși. Provocarea e cum vom convinge.

Asta pentru că știm, deja, că fără imunizare prin vaccin, epidemia de COVID va continua și, continuând, și noi vom continua să suferim. Să suferim inegal. Să funcționăm separat. Să îndurăm. Și, unii, să moară.
Propaganda media observă cu oarecare trufie, dar și relativă aroganță, că motoarele vaccinării de-turează. Uite că nu mai e coadă! O să vă treziți cu vaccinuri pe stoc! Ia, să vedem, cum o să convingeți voi românii îndărătnici.De parcă am vinde cartofi la piață.

Am spus-o. O repet. Dacă am fi toți pe-o barcă, în derivă, comentariile idioate la adresa vâslașilor pun toată lumea în egală primejdie.

Drept urmare, într-o criză precum cea generată de COVID democrația nu suferă de aceleași drepturi, dar s-ar putea să fie sabotată de unele libertăți.
În fiecare zi îmi întreb pacienții dacă s-au vaccinat, sau se vor vaccina. E datoria mea de doctor. Sunt oameni de toate felurile, din orașe mai mici sau mai mari, de etnii diverse și cu educație variabilă. Și le spun fiecăruia: te rog să te vaccinezi. Le spun, indiferent de problema cu care vin, sfatul meu este să o faci. Pentru tine, pentru familia ta. Caut să-mi iau 10 – 15 minute să discutăm despre motivele lor de-a spune nu. Este o muncă de Sisif. Este o muncă.
Invariabil aud lucruri amplificate pe diverse canale conspiraționiste. Unele sunt simpatice, cum că ar fi numărul Bestiei ascuns în seria medicamentului. Altele sunt și mai aiuritoare, cum că vaccinul e bun, dar nu foarte bun, așa că o să-l aștepte pe cel din a doua generație, mai performant (vezi Doamne).

Pariul meu este următorul. Dacă vom convinge oamenii tineri, oamenii care sunt încadrați în muncă, cei cu mobilitate mare și care se aglomerează, zilnic, în drum spre muncă, s-ar putea să reușim.

Către ei, până la un punct, merge argumentul rațional.
Dar, odată epuizat acest argument, va trebui să funcționeze o altfel de judecată. Acea judecată care pune în balanță dorința oamenilor să lucreze, să călătorească, în taler cu obligația lor morală de-a fi sănătoși.
E o formă de coerciție justificată de situația în care ne aflăm, la fel de morală ca purtatul centurii de siguranță la volan, sau a echipamentului de protecție pe șantier. E ca atunci când vrei să zbori cu avionul și mai întâi îți iei bilet.

Apoi intervine rolul Cultelor. Biserica trebuie să ajute.

Dacă acești oameni propun că nimic nu se face fără Dumnezeu, vor trebui să-și aducă aminte de mândria de-a propune că doar Dumnezeu se ocupă de sănătate, respectiv sugestia că Domnul dă. Doar că nu-ți bagă și în traistă. La acest moment majoritatea preoților NU s-au vaccinat. Majoritatea conducătorilor de obști NU s-au vaccinat. Decizia lor va înclina balanța.
Dacă vom eșua, creăm o lume în care condamnăm săracul, iliteratul, periferalul la o viață în care sănătatea lui contează mai puțin. Aici e problema. Și atunci, mai e democrație? Mai e o societate a sufletelor? Căci va fi deprivat de acces la sănătate. Or rolul Bisericii e să aibă grijă de sărac, de omul care nu știe scrie, de mărginaș. Deocamdată îi ține captivi fricilor.
Trebuie să străpungem perdeaua de fum a dezinformării. Pentru asta e nevoie de o medicină comunitară cum nu (mai) există în România. Și pe care, din nimic, trebuie să o reinventăm cumva.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.