Categories: Ştiri sănătate

S-a descoperit! Acest lucru prelungește viața și anulează procesele îmbătrânirii

Un hormon care extinde durata de viață a șoarecilor cu 40 la sută este produs de celule specializate din glanda timus și protejează împotriva pierderii funcției imune care se produce pe măsura înaintării în vârstă, potrivit unui studiu american publicat online în revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ (PNAS), informează agenția Xinhua.

Concluziile studiului au implicații viitoare pentru îmbunătățirea funcției imune la vârstnici, pentru combaterea obezității și a unor boli cum ar fi cancerul și diabetul de tip 2.

Când funcționează în mod normal, timusul produce celule T (sau limfocite T) noi pentru sistemul imunitar, însă odată cu înaintarea în vârstă, timusul devine gras și își pierde capacitatea de a produce noi celule T. Această pierdere a producerii de noi celule T în organism este cauza unui risc crescut de infecții și de anumite tipuri de cancer la vârstnici.

Condus de Vishwa Deep Dixit, profesor de medicină comparativă și imunobiologie la Yale School of Medicine, cercetătorii au studiat șoareci transgenici cu niveluri ridicate sau reduse ale unui hormon al prelungirii duratei de viață numit FGF21.

Ei au descoperit că prin creșterea nivelului de FGF21 la șoarecii bătrâni a fost protejat timusul de degenerescența grasă legată de vârstă și a crescut capacitatea timusului de a produce noi celulele T, în timp ce deficitul de FGF21 a accelerat degenerarea timusului la acești șoareci vârstnici.

„Am descoperit că nivelurile FGF21 din celulele epiteliale timice este de câteva ori mai mare decât în ficat și prin urmare FGF21 acționează în cadrul timusului pentru a promova producția de celule T”, a spus Dixit.

„Ridicarea nivelului de FGF21 la pacienții în vârstă, cu cancer, sau în care au urmat transplantul de măduvă osoasă poate fi o strategie suplimentară pentru creșterea producției de celule T, și, astfel, să susțină funcția imună”, a spus Dixit.

Studii suplimentare se vor concentra pe înțelegerea modului în care FGF21 protejează timusul de îmbătrânire și dacă sporirea FGF21 pe cale farmacologică poate extinde durata vieții umane și poate reduce incidența bolilor cauzate de pierderea funcției imune legată de vârstă, a adăugat specialistul citat de agenția Xinhua.

Recent Posts

Stațiunea din România renumită pentru lacurile sale tămăduitoare după care străinii sunt înnebuniți. Vin la tratament din toate colțurile lumii

Situată în nordul Depresiunii Sibiului, la o altitudine de 408 metri, stațiunea românească care fascinează…

23 de minute ago

O fetiță de 11 ani cu tumoră pe creier a fost diagnosticată greșit și trimisă acasă de către medici timp de tre ani

Timp de trei ani, o fetiță în vârstă de 11 ani din Northampton a trecut…

53 de minute ago

Primii pensionari află câți bani iau după recalcure luna aceasta. Când ajung primele pensii mărite

Pensii mărite. Pensionarii vor afla ce sumă vor primi în urma recalculării încă din luna…

o oră ago

Elixirul longevității și vitalității: substanța naturală care revigorează mintea, corpul și sufletul

Elixirul longevității și vitalității. În inima misterioșilor Munți Himalaya, în vârful lor împietrit de timp,…

2 ore ago

Spirometrii gratuite timp de două zile în București și Timișoara. Ce trebuie să faci

Spirometrii gratuite. Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Astmului, Societatea Română de Pneumologie oferă…

2 ore ago

Horoscop 9 mai. Cele șase zodii care trebuie să facă schimbări radicale în carieră

Horoscop 9 mai. Berbecii, Taurii, Fecioarele, Balanțele, Săgetătorii și Vărsătorii vor avea de cumpănit asupra…

3 ore ago

Citeste si: