Sari la conținut

Sănătatea inimii: încearcă aceste teste simple acasă pentru a determina cât de sănătoasă este inima ta

Testul scarilor
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Urcatul scarilor si sanatatea inimii

Încearcă aceste teste simple acasă. Odată cu creșterea numărului de boli de inimă sau atacuri de cord, în special în rândul persoanelor din grupa de vârstă mai mică, este important să fii conștient de sănătatea inimii tale și să o supraveghezi.

O inimă sănătoasă necesită un stil de viață sănătos. Aceasta include antrenamentul zilnic, menținerea hidratată, gestionarea tensiunii arteriale, a colesterolului și a diabetului; și renunțarea la fumat și limitarea consumului de alcool.

 Cât de sănătoasă este inima ta? Teste simple de făcut acasă

Dar cum să faci un control cardiac rapid? Iată câteva teste simple și sigure pe care le puteți încerca acasă. Cu toate acestea, este important să vă consultați mai întâi medicul, mai ales dacă aveți vreo afecțiune preexistentă.

  • Testul scărilor: Îți lipsește suflarea în timp ce urci scările? Testul scărilor poate ajuta la a determina cât de optimă este sănătatea inimii tale. Unei persoane cu o inimă sănătoasă nu ar trebui să îi ia mai mult de un minut și jumătate pentru a urca patru etaje de scări. În caz contrar, acest lucru poate indica faptul că sănătatea inimii dumneavoastră este suboptimă. Consultați-vă medicul pentru un diagnostic corect.
  • Verifică-ți ritmul cardiac: Pentru a vă examina pulsul acasă, trebuie să vă plasați degetul mijlociu și degetul arătător al mâinii drepte pe încheietura interioară a mâinii stângi pentru a simți sunetul bătăilor inimii. Apoi, trebuie să luați un al doilea ceas și să numărați numărul de atingeri sau impulsuri timp de 10 secunde. Numărul de atingeri trebuie înmulțit în continuare cu șase pentru a deduce ritmul bătăilor inimii timp de un minut. Un puls normal măsoară între 60 și 100 de bătăi pe minut, iar dacă ritmul inimii este peste sau sub numărul obișnuit, este timpul să solicitați consult medical.
  • Exerciții aerobice: Dacă simțiți lipsă de aer în timp ce efectuați exerciții aerobice ușoare, există șanse mari să aveți o afecțiune cardiacă subiacentă. De asemenea, puteți experimenta oboseală după efectuarea unor astfel de exerciții, deoarece o cantitate adecvată de oxigen nu ajunge în mușchii dumneavoastră. Este important să vă consultați medicul înainte de a efectua orice astfel de test, mai ales dacă aveți probleme de sănătate.

Semne și simptome ale unei inimi nesănătoase

În afară de testele menționate mai sus, iată câteva semne care indică faptul că inima ta ar putea avea probleme:

  • Picioare, glezne și picioare umflate
  • Lipsa de rezistență
  • Amețeli
  • Disconfort în piept
  • Durere la umărul stâng și la brațul stâng
  • Arsuri la stomac sau dureri de spate
  • Probleme de sănătate sexuală
  • Apnee în somn
  • Culoarea pielii albastru sau gri pal
  • Durere la degetele de la picioare
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel