vineri, iunie 9, 2023

Sănătatea vaginală: Care sunt cele mai frecvente 3 probleme cu care se confruntă femeile?

Un vagin sănătos este o parte integrantă a sănătății generale a femeilor, deoarece problemele vaginale au un impact semnificativ asupra altor domenii, cum ar fi dorința sexuală , fertilitatea și orgasmul.

În același timp, problemele vaginale recurente pot provoca stres, probleme de relaționare și pot afecta încrederea în sine a femeilor.

Ce factori afectează sănătatea vaginului feminin?

Există mai mulți factori care pot afecta sănătatea vaginului feminin, cum ar fi următorii:

Condiții de sănătate: Afecțiunile de sănătate, cum ar fi boala inflamatorie pelvină și endometrioza, cauzează iritații vaginale și dureri în timpul actului sexual. Operațiile pelviene au același efect.

Produse contraceptive: Prezervativele și diafragmele pot provoca iritații vaginale și disconfort în timpul actului sexual pentru unele femei.
Sexul: Sexul fără protecție crește riscul de infecții cu transmitere sexuală , care provoacă diverse simptome vaginale. În plus, sexul violent poate provoca leziuni vaginale, iritații și dureri în timpul sexului.

Antibiotice: Utilizarea anumitor antibiotice crește riscul de infecții vaginale cu drojdie.
Produse de igienă feminină: Folosirea deodorantelor și a gelurilor de duș în zona vaginală provoacă iritații.

Ce simptome indică probleme vaginale?
Există diverse semne care indică probleme vaginale. Potrivit experților , ar trebui să consultați un medic dacă aveți:

 • Scurgere vaginală crescută
 • Sângerări vaginale între menstruații
 • Sângerări vaginale după sex
 • Modificări ale culorii sau mirosului secrețiilor vaginale
 • Mâncărimi la nivelul vaginului
 • Roșeață la nivelul vaginului
 • Umflătură la nivelul vaginului
 • Sex dureros

Care sunt cele mai frecvente probleme vaginale?

Cele mai frecvente probleme vaginale sunt infecțiile fungice, trichomonas și vaginita bacteriană , ale căror simptome sunt similare, dar sunt diferite în sine, la fel ca și cauzele care le provoacă. ( 7+1 afecțiuni frecvente care afectează uterul )

Potrivit experților, dacă te confrunți cu simptome precum mâncărimi persistente, secreții vaginale anormale și urinare dureroasă, ar trebui să mergi la medic pentru un diagnostic, deoarece tratamentele pentru problemele vaginale de mai sus sunt diferite. ( 6+1 remedii de casă pentru infecțiile vaginale cu drojdie )

1. Vaginita bacteriană (BV)
Vaginita bacteriană (BV) este cauzată de creșterea excesivă a bacteriilor dăunătoare care trăiesc în mod natural în vagin. ( Vaginita bacteriană și menopauza: Care este relația dintre ele?)

Deși nu se știe cu exactitate ce cauzează acest dezechilibru vaginal, există anumiți factori despre care oamenii de știință cred că sporesc riscul de vaginoză bacteriană.

2. Infecții vaginale fungice
Infecțiile vaginale fungice sunt rezultatul unei creșteri excesive a ciupercii Candida în vagin, care este prezentă în mod natural în cantități mici în organism, mai exact în gât, intestin, vagin și gură, dar fără a cauza probleme. ( Vaginita fungică: Poate provoca sângerări?)

Creșterea excesivă a acestei ciuperci este cauzată de factori precum antibioticele, sarcina, diabetul prost controlat și un sistem imunitar slăbit . Atunci când această creștere excesivă afectează vaginul, dacă nu este tratată imediat, ciuperca se înmulțește și prosperă datorită fluidelor vaginale și mediului cald al vaginului. ( Bacteriile benefice previn vaginoza bacteriană recurentă la femei )

Simptomele cauzate de infecțiile cu drojdie includ:

 • Mâncărimi la nivelul vaginului și vulvei
 • Raporturi sexuale dureroase
 • Iritații la nivelul vaginului și vulvei
 • Scurgere vaginală anormală (secreții vaginale unsuroase, albe, brânzoase, urât mirositoare)
 • Erupție sinusală
 • Urinare dureroasă
 • Umflături vaginale
 • Durere la nivelul vaginului

3. Trichomonas

Cauza trichomoniasisului este un parazit care se transmite prin contact sexual neprotejat. Trichomonas este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, care este totuși foarte ușor de vindecat . Deși trichomoniaza este mai frecventă la femei, ea poate afecta și bărbații. ( Trichomonas: Ce este, ce simptome provoacă și cum se tratează? )

Simptomele provocate de trichomonas la femei sunt următoarele:

 • Scurgeri vaginale spumoase, albe, verzi sau galbene, cu miros urât mirositor
 • Iritație vaginală
 • Roșeață vaginală
 • Dureri în timpul actului sexual
 • Urinare dureroasă

Unul dintre motivele pentru care trichomoniaza este atât de contagioasă este faptul că intervalul de timp de la expunere până la apariția simptomelor variază între 5 și 28 de zile. În acest timp, pacientul nu știe că este infectat și poate transmite infecția partenerilor săi sexuali . ( Cum previi mâncărimile vaginale? )

Trichomonas se tratează cu ajutorul următoarelor antibiotice:
Flagyl (metronidazol)
Tindamax (tinidazol)

Persoanele care nu primesc tratament pentru trichomonas devin foarte vulnerabile la virusul imunodeficienței umane (HIV) dacă sunt expuse la acesta, potrivit wikihealth.gr.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private