luni, martie 27, 2023

Un nou studiu a scos la iveală că triclosanul din săpunurile antibacteriene crește riscul unei infecţii cu un stafilococ periculos.

Triclosanul, un compus chimic folosit la fabricarea unei game largi de produse antibacteriene, cum ar fi săpunul, pasta de dinţi, blaturile de bucătărie a fost descoperit în căile nazale ale 41% din adulţii participanţi la studiul efectuat de Universitatea din Michigan, SUA.

Te-ar mai interesa: Noua variantă de tuberculoză pune toată lumea pe j...

O proporţie şi mai mare din subiecţii studiului la care s-a descoperit triclosan, au prezentat în nas şi colonii de Stafilococ Auriu, o bacterie periculoasă care este responsabilă şi de infecţiile contactate în spital.

Triclosanul este folosit de 40 de ani,potrivit cercetătorului-şef, Blaise Boles, profesor asistent de biologie moleculară din cadrul universităţii Michigan. Această substanţă este încorporată în multe produse casnice antibacteriene.

Alte studii au descoperit urme de triclosan în ser, urină sau lapte, iar studiile pe mamifere au descoperit că o concentraţie mare de triclosan poate leza sistemul endocrin şi poate scădea funcţionarea inimii şi a tuturor muşchilor, în general.

Te-ar mai interesa: Horoscop 27 martie – 2 aprilie. Se anunță no...

„Este foarte des întâlnit în săpunurile de mâini, în pasta de dinţi sau în apa de gură, dar nu există nicio dovadă că ar curăţa mai bine. Acest agent poate avea consecinţe neintenţionate asupra corpului nostru. Poate promova colonizarea cu Stafilococul auriu în nas, supunând oamenii unui risc mai mare de infecţie“, avertizează prof. Boles.

Experimentele adiţionale au demonstrat că Stafiloculul auriu cultivat în prezenţa triclosanului era mai abil în ataşarea de proteinele umane şi că şoarecii de laborator expuşi la triclosan erau mai susceptibili la colonizarea nazală.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la ZAHĂR...

„În lumina folosirii în exces a triclosanului în bunurile de larg consum şi a contaminării de mediu, datele noastre combinate cu studiile anterioare arată că impactul acestei substanţe asupra sistemului endocrin şi asupra funcţionării muşchilor este foarte mare. Este nevoie de o reevaluare a utilizării acestui produs în fabricarea bunurilor de larg consum“, au notat autorii în studiu.

Te-ar mai interesa: Rodica Popescu Bitănescu, măcinată de o boală grav...

Prof. Boles spune că îşi doreşte să extindă studiile pentru a determina dacă triclosanul influenţează colonizările microbiene şi în alte locuri ale corpului uman.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private