Sari la conținut

Șase „viruși zombi” despre care oamenii de știință avertizează că sunt în plină expansiune din cauza schimbărilor climatice

sursa foto: arhiva doctorul zilei
Omenirea, lovită de o nouă pandemie?

Viruși străvechi – care nu au mai fost văzuți în lume de secole – riscă să distrugă omenirea din cauza schimbărilor climatice, spun oamenii de știință.

Cercetătorii au descoperit că particule ale acestor boli rămân infecțioase chiar și astăzi în lâna de mamut, mumii siberiene, lupi preistorici și chiar în plămânii unei victime a gripei îngropate în pământ înghețat.

Instituții din Rusia, Germania și Franța au colaborat în cadrul noului studiu, care a constatat că „riscul este menit să crească în contextul încălzirii globale , în care dezghețarea permafrostului va continua să se accelereze”, dezlănțuind unele boli care au fost prinse în gheață încă din preistorie.

Oamenii de știință au scos la iveală, în ultimele decenii, mai mulți microbi din fosilele care se topesc rapid din permafrost – iar analiza arată că virușii „zombi” ar putea fi pe cale să se întoarcă.

Oamenii de știință au exhumat trupul unei femei inuite de talie mare, îngropată într-o groapă comună a victimelor gripei în apropierea unui sat izolat din afara orașului Brevig Mission, Alaska.

Datorită permafrostului, o cantitate suficientă de acid ribonucleic din virusul gripei a fost atât de bine conservată încât cercetătorii au putut secvenția întregul genom al tulpinii din 1918 a virusului gripei.

Femeia fusese ucisă de virus în Canada, dar descoperirea este un prim indiciu al ușurinței cu care virusurile mortale pot fi conservate în permafrostul arctic, au declarat cercetătorii.

Dr. Johan V. Hultin, medic patolog, a căutat în mod intenționat mostre de gripă care ar putea ajuta cercetătorii medicali să înțeleagă mai bine cum să lupte împotriva viitoarelor pandemii, scrie Mirror.

Variola

Variola a fost eradicată oficial la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății a Națiunilor Unite, în 1980.

Dar în 2004, oamenii de știință francezi și ruși au găsit variolă în interiorul unei mumii siberiene de 300 de ani, înghețată în tundra din Republica Sakha din Rusia.

Mumia datează de la morminte făcute în grabă în timpul unei epidemii de variolă la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea în regiunea nord-estică a Siberiei.

Fiecare dintre siturile arheologice era format din morminte de lemn înghețate, îngropate în permafrost, dar mormântul neobișnuit cu variolă fusese umplut cu cinci mumii înghețate.

Înmormântările individuale erau o practică tradițională în regiune la acea vreme, iar analizele ulterioare au sugerat cercetătorilor că cadavrele au fost îngropate rapid după moarte.

Pithovirus sibericum

Cu o dimensiune de aproximativ 1,5 micrometri, Pithovirus sibericum este de peste șapte ori mai mare decât cea a unui virus modern care infectează oamenii, care variază de obicei între 20 și 200 de nanometri.

Dragat pentru prima dată din permafrostul siberian în 2014, de la 30 de metri sub pământ, giganticul virus străvechi este unul dintre puținele virusuri vizibile la un microscop obișnuit, de tip liceu, cu lumină.

Oamenii de știință francezi de la Centrul Național de Cercetare Științifică de la Universitatea din Aix-Marseille (CNRS-AMU) au resuscitat virusul zombie Pithovirus sibericum, vechi de 30.000 de ani, expunând amibele sacrificate la virus.

„Este pentru prima dată când am văzut un virus care este încă infecțios după o perioadă atât de lungă de timp”, a declarat la vremea respectivă profesorul Claverie de la CNRS-AMU.

„Ușurința cu care au fost izolate aceste noi virusuri sugerează că particulele infecțioase ale virusurilor specifice multor alte gazde eucariote neexperimentate [inclusiv oamenilor și animalelor] rămân probabil abundente în permafrostul antic”.

Virusul „lupului” (Pacmanvirus lupus)

Potrivit sursei, o rudă străveche a virusului pestei porcine africane, Pacmanvirus lupus, a fost descoperit la decongelarea intestinelor vechi de 27.000 de ani ale unui lup siberian înghețat.

Rămășițele acestui lup siberian (Canis lupus) au fost găsite în același loc din albia râului Yana ca și cele două virusuri mamut.

Ca și restul acestor viruși antici de mari dimensiuni, P. lupus este încă capabil să revină la viață și să ucidă amibele, chiar dacă a ieșit din joc încă din mezolitic sau din epoca mijlocie a pietrei.

Pandoravirus și Megavirus mamut

Atât mamutul Pandoravirus, cât și mamutul Megavirus au fost descoperite în aglomerări de gheață și lână de mamut înghețată, vechi de 27.000 de ani, pe malul râului Yana din Rusia.

La fel ca și virușii giganți antici din trecut, s-a demonstrat că ambele au capacitatea de a ucide amibele.

Cercetătorii au ales amibele ca „canari” de testare, deoarece aceste organisme unicelulare sunt suficient de apropiate de celulele eucariote asemănătoare cu cele umane și animale pentru a fi informative, dar nu suficient de apropiate pentru a risca să creeze o nouă pandemie.

Oamenii de știință au scris în acest an că este încă „legitim să se gândească la riscul ca particulele virale antice să rămână infecțioase și să revină în circulație prin dezghețarea straturilor vechi de permafrost”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.