Sari la conținut

Scandal la nivel înalt! Decanul unei prestigioase Facultăți de Medicină a fost demis după ce studenții au depus jurământul Charaka, în loc de Jurământul lui Hipocrate

medici
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Scandal la nivel înalt! Decanul unei prestigioase Facultăți de Medicină a fost demis după ce studenții au depus jurământul Charaka, în loc de Jurământul lui Hipocrate

Jurământul Hipocratic este un cod etic pe care studenții la medicină jură să îl respecte. Charaka Shapath provine dintr-un text sanscrit despre ayurveda.

Decanul unei prestigioase Facultăți de Medicină a fost demis după ce studenții au depus jurământul Charaka, în loc de Jurământul lui Hipocrate

Departamentul de sănătate din Tamil Nadu l-a revocat duminică, 1 mai, pe decanul unei facultăți de medicină din postul său la o zi după ce studenții din primul an de acolo au luat „Maharshi Charaka Shapath” în loc de jurământul lui Hipocratic, a raportat The Hindu.

A. Rathinavel, decanul Colegiului Medical Madurai, a fost trecut pe lista de asteptare.

„Departamentul de sănătate a spus că actul este „ferm condamnabil”. A fost deschisă  anchetă departamentală o împotriva lui Rathinavel pentru presupusa încălcare a regulilor”, a declarat ministrul de stat al Sănătății, Ma Subramanian.

Pe 2 aprilie, Comisia Medicală Națională a recomandat ca Charaka Shapath să înlocuiască Jurământul Hipocratic în cursurile MBBS, potrivit PTI. Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Mansukh Mandaviya, a declarat în Parlament că Charaka Shapath va fi opțional și nu va fi impus studenților.

Acesta este jurământul lui Hipocrate pe care îl depun toți medicii. „Jur pe Apollo, Panaceea, pe toţii zeii şi zeiţele” – Evenimentul Zilei

Ce este Jurământul Hipocratic?

Jurământul Hipocratic, atribuit medicului grec antic Hipocrate, este un cod etic pe care studenții la medicină jură să îl respecte atunci când preia profesia. Este un jurământ de etică depus de medici și a fost utilizat pe scară largă. Este atribuită medicului grec Hipocrate. A fost scrisă în greacă în secolele IV-V î.Hr.

Jurământul începe astfel: „Jur pe Apollo Doctor și Asclepius și Hygieia și Panaceia și toți zeii și zeițele, făcându-i martori, că voi împlini după priceperea și judecata mea acest jurământ și acest legământ:

Mai mult, include: „Voi aplica măsuri dietetice în folosul bolnavilor, după capacitatea și judecata mea; Îi voi feri de rău și nedreptate.”

Nu voi da nimănui un medicament mortal dacă mi-l va cere și nici nu voi face o sugestie în acest sens. În mod similar, nu voi da unei femei un remediu avortiv. În curăție și sfințenie îmi voi păzi viața și arta.”

„Nu voi folosi cuțitul, nici măcar asupra celor care suferă de piatră, ci mă voi retrage în favoarea oamenilor care sunt angajați în această lucrare.”

Deși nu există o versiune unică acceptată a documentului, jurământul din India solicită, în general, studenților să-și practice profesia cu conștiință și demnitate, să pună sănătatea pacienților pe primul loc și să le respecte intimitatea, potrivit The Times of India.

Ce este Charaka Shapath?

Charaka Shapath sau jurământul Charaka, este un pasaj din Charaka Samhita, un text despre medicina tradițională indiană Ayurveda în Sanksrit, din secolele I-II d.Hr. Este un ghid, cum ar fi ce trebuie și nu, de către un profesor pentru studenții proaspeți la medicină.

Potrivit Jurnalului Vishwa Ayurved Parishad, jurământul, de la Charaka Samhita Vimanasthana al 8-lea capitol, include:

„… Nu există nicio limită pentru Știința Vieții, Medicină. Așa că ar trebui să te aplici la ea cu sârguință. Asa ar trebui sa actionezi. De asemenea, ar trebui să înveți deprinderea de a practica de la altul, fără să te afli. Lumea întreagă este învățătoarea celor inteligenți și dușmanul celui neinteligent. Prin urmare, știind bine acest lucru, ar trebui să asculți și să acționezi conform cuvintelor de învățătură chiar și ale unei persoane neprietenoase, când cuvintele lui sunt demne și de natură să-ți aducă faimă, viață lungă, putere și prosperitate.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel