Sari la conținut

Scandalul privind subraportarea deceselor de covid continua. Reprezentanții Spitalului Colentina îi răspund lui Voiculescu la acuzații

Scandalul privind subraportarea deceselor

Scandalul privind supraportarea deceselor de covid ia amploare și sunt implicate din ce în ce mai multe oficialități și cadre medicale din spitalele covid.

Fostul ministrul al Sănătății, a vorbit luni, într-o emisiune la Europa FM, despre cele două platforme în care se încarcă datele privind decesele de COVID-19. Vlad Voiculescu susține că  diferența dintre cele două raportări este de peste 500 de decese doar la Spitalul Colentina.

„Ceea ce ne-a sărit în ochi este că numărul de decese în platforma în care raportează doar spitalele este mai mare, semnificativ mai mare decât numărul de decese din platforma în care ar trebui să raporteze toată lumea. Dacă ne uităm, de exemplu, la Spitalul Colentina vedem că diferența este de sute de persoane, peste 500”, a declarat Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, luni, într-o emisiune la Europa FM.

Citeste si:

Dr. Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina, a comentat, luni,în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, declaraţiile făcute de Vlad Voiculescu în care este vizat Spitalul Colentina.

„Eu sunt şocată în numele spitalului, că apare în acest context. Eu mă aşteptam să apară în cu totul alt context. De exemplu, să se fi spus, că la Spitalul Colentina există cel mai mare număr de ventilatoare, că am fost spital suport COVID, primii desemnaţi după spitalele de boli infecţioase, încă din 27 martie 2020, că personalul acestui spital a început să trateze pacienţii infectaţi înainte de a primi primele echipamente. Deci, vă daţi seama, că a fost un stres foarte mare pe noi. Mă aşteptam să fi spus ce modalitate avem pentru că mortalitatea secţiilor ATI din Spitalul Colentina este în jur e 50%.

Unii oameni sunt prea odihniţi şi probabil, că dacă au văzut ceva că nu concordă în cele două platforme, au convenit repede să spună numele unui spital, deningrându-ne pe toţi şi distrugându-ne munca de un an şi ceva. Este foarte trist ce se întâmplă. Nu ştiu dacă fostul ministru al Sănătăţii ştie exact ce face un medic când raportează un deces. Sunt o sumedenie de acte catre trebuiesc completate, parafate.”

Comunicatul de presă al Spitalului Colentina

„Având în vedere informaţiile difuzate în mass-media, cu privire la existenţa unei inadvertenţe în raportarea numărului de decese Covid-19, facem următoarele precizări:  Spitalul Clinic Colentina a devenit spital suport Covid în data de 27.03.2020. În conformitate cu reglementările legale în vigoare, de la acea dată până în prezent Spitalul Clinic Colentina a raportat în aplicaţia informatică Alerte MS un număr de 727 decese Covid-19 (19.04.2021, ora 9:00). Totodată, au fost raportate în dinamică, imediat la DSPMB, conform metodologiei INSP un număr de 731 decese Covid-19 (19.04.2021, ora 14:00).”

Și Ministerul Apărării, care gestionează structura ROL 2 din curtea Institutului ”Ana Aslan”, a transmis un mesaj similar: ”Toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaționalizată de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central <<Carol Davila>> au fost centralizate și raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.

MApN explică faptul că datele raportate către platformele de observație pot fi verificate cu maximă celeritate de către oricare dintre autoritățile care au acces în aceste baze de date, conform competențelor legale”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.