Sari la conținut

Expectorezi când tușești? Culoarea mucusului îți spune dacă ai o infecție, cancer sau un embolism pulmonar

raceala prelungită
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Când și de ce ascund oamenii faptul că sunt bolnavi

Spută galbenă, transparentă, albă sau maronie? Mucusul este produs în plămâni și în căile respiratorii inferioare. Acesta are un rol crucial în prevenirea germenilor și a altor tipuri de dăunători să pătrundă în căile respiratorii și în plămâni și să provoace o infecție.

Alte zone ale corpului, inclusiv tractul respirator superior (nas, gură și gât) și tractul gastro-intestinal (intestin) secretă, de asemenea, mucus.

De obicei, mucusul este transparent și cu o textură apoasă, însă în cazul unei boli respiratorii sau a unei infecții, mucusul se poate îngroșa și își poate schimba culoarea.

Ce înseamnă sputa galbenă sau verzuie

Atunci când expectorezi mucus de culoare galbenă sau verzuie, poate fi un semn că ai dezvoltat o infecție. Aceasta ar putea include:

 • răceală,
 • gripă,
 • o infecție toracică.

Sputa galbenă poate fi, de asemenea, un semn că e posibil să fi dezvoltat o serie de alte boli. Sputa galbenă se poate transforma în spută verzuie, în timp. Acest lucru se datorează faptului că boala se înrăutățește și mai multe celule albe din sânge ajung în mucus.

Mai jos sunt câteva boli frecvente care cauzează sputa galbenă și verzuie.

Bronşită

Bronșita provoacă inflamații în tuburile bronșice, care leagă gura și nasul de plămâni. Inițial, o persoană poate dezvolta o tuse uscată, care poate provoca apariția sputei clare sau albe.

În timp, mucusul poate deveni galben sau verzui. Acesta poate fi un semn că s-a dezvoltat o infecție bacteriană secundară.

Simptomele bronșitei acute durează mai mult de 3 săptămâni și includ:

 • tuse,
 • dureri în piept,
 • oboseală,
 • dureri de cap ușoare
  dureri de corp
  Durere de gât

Pneumonie

Pneumonia este o infecție a plămânilor care poate avea o varietate de cauze diferite. Pneumonia face ca plămânii să se inflameze și să provoace umplerea cu lichid a alveolelor din interiorul plămânilor.

O persoană cu pneumonie tușește și expectorează spută galbenă sau verzuie.

Alte simptome includ:

Sinuzită

Sinuzita se referă la inflamația sinusurilor sau a pasajelor nazale. Cauzele sinuzitei pot include virusuri, bacterii, ciuperci, alergii și o reacție autoimună.

Un simptom comun de sinuzită este mucusul galben sau verzui și rinoreea.

Alte simptome frecvente includ:

 • rinoree și nas înfundat,
 • durere sau presiune la nivelul feței,
 • dureri de cap,
 • picurare post-nazală,
 • durere în gât,
 • tuse,
 • respiratie urat mirositoare.

Alte culori ale mucusului și semnificația lor

Culoarea sputei poate spune multe despre starea sistemului respirator al unei persoane.

Spută transparentă

Mucusul sănătos este, de obicei, transparent. Cu toate acestea, dacă o persoană produce cantități mari de mucus transparent sau alb, atunci poate fi un semn al inflamației căilor respiratorii.

Cantități mari de spută transparentă sau albă pot însemna, de asemenea, că simptomele unei persoane cu astm se înrăutățesc.

Spută maronie

Sputa maronie apare adesea la persoanele care fumează. Ar putea însemna că există sânge uscat prezent în mucus.

Flegma mronie sau ruginie poate însemna, de asemenea, o pneumonie bacteriană sau o bronșită bacteriană.

Sputa albă

Sputa albă poate fi un semn că o persoană are congestie nazală. Acest lucru poate face ca mucusul să treacă mai lent prin căile respiratorii, ceea ce poate determina mucusul să devină mai gros și de culoare albă.

Sputa albă poate fi, de asemenea, un semn că sunt prezente următoarele afecțiuni:

Spută roșie sau roz

Principala cauză a sputei roșii sau roz este prezența sângelui. O persoană poate avea sânge în mucus dacă a tușit mult din cauza unei infecții respiratorii.

Există o serie de alte afecțiuni care pot determina prezența sângelui în spută. Acestea includ:

Spută neagră

Sputa de culoare neagră se numește melanoptizie, în termeni medicali. Acest lucru poate fi prezent dacă cineva a inhalat cantități mari de praf/fum, cum ar fi praful de cărbune.

Fumatul poate provoca apariția sputei de culoare neagră. Infecțiile fungice pot provoca, de asemenea, mucus negru.

Când să contactați un medic

Persoanele care prezintă mucus alb, galben sau verzui mai mult de câteva zile sau care prezintă alte simptome, cum ar fi febră, frisoane, tuse sau durere sinusală, ar trebui să meargă la medicul de familie. Cu toate acestea, este bine să așteptați câteva zile pentru a încerca să tratați simptomele acasă înainte de a face o programare.

Cineva care dezvoltă spută roșie, maro, neagră ar trebui să-și sune imediat medicul pentru o programare. Aceste simptome pot fi semne ale unei afecțiuni medicale mai grave care necesită tratament prompt.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: