Sari la conținut

Scorțișoara: pericole și efecte secundare. Modalități de a identifica scorțișoară adevărată de una toxică

Scorțișoara, unul dintre cele mai populare condimente, nu este doar aromată, ci și plină de beneficii pentru sănătate. Este un condiment ieftin și disponibil pe scară largă în majoritatea supermarketurilor.

Cu toate acestea, este posibil să nu realizați că poate cea pe care o utilizați este o varietate falsă de scorțișoară și nu scoarță adevărată.

Scorțișoara este extrasă din coaja arborelui de scorțișoară, folosită mai ales în rețete tradiționale, medicamente, ceaiuri, capsule și extracte.

Fiind bogată în antioxidanți și alți compuși benefici, scorțișoara ajută la:

  • controlul zahărului din sânge,
  • protejează împotriva bolilor de inimă
  • reduce inflamația.

Ce este scorțișoara

Există două tipuri principale de scorțișoară

  • Scorțișoară de Ceylon, cunoscută și sub numele de scorțișoară adevărată,
  • Scorțișoara Cassia este o varietate comună care conține o toxină care este dăunătoare dacă mănânci prea mult din ea.

Odată ce condimentul este tăiat din coajele și tulpinile arborilor de scorțișoară, scoarța interioară este extrasă, iar părțile lemnoase sunt îndepărtate. Când se usucă, formează fâșii care se ondulează în rulouri, numite batoane de scorțișoară.

Aceste batoane pot fi măcinate pentru a forma scorțișoară pudră. Mirosul și aroma distincte de scorțișoară se datorează părții uleioase, care este foarte bogată în compusul cinnamaldehidă.

Experții spun că acest compus este responsabil pentru majoritatea efectelor puternice ale scorțișoarei asupra sănătății și metabolismului.

Amazon.com : Ceylon Cinnamon Powder (1LB) | 100% CERTIFIED Organic | Freshly Ground Premium Sri Lanka Cinnamon For Exquisite Flavor and Aroma | Gluten Free & Non-GMO | Controlled and Packed in

Cum să identifici scorțișoara adevărată de cea toxică

Scorțișoara Cassia, care este extrasă din Cinnamomum cassia, este cunoscută și ca scorțișoară chinezească. Are o culoare maro-roșu mai închisă, cu bețișoare mai groase și o textură mai aspră. Este considerat a fi de calitate inferioară și este disponibil la un preț ieftin în toate magazinele.

Scorțișoara de Ceylon, pe de altă parte, este cunoscută ca adevărata scorțișoară. Originar din Sri Lanka și sudul Indiei, condimentul este făcut din scoarța interioară a arborelui Cinnamomum verum. Are o culoare cafenie și conține multe bețișoare strânse cu straturi moi. Se spune că este de înaltă calitate și textură, dar este mai puțin folosit din cauza prețului său. Scorțișoara de Ceylon este potrivită și pentru deserturi și mâncăruri dulci datorită aromei sale delicate și ușor dulce.

Efectele secundare ale scorțișoarei

Potrivit experților, scorțișoara Cassia constă dintr-un compus cunoscut sub numele de cumarină, care poate fi extrem de dăunător în doze mari. Conform studiilor, cumarina, găsită la rozătoare poate provoca leziuni ale rinichilor, ficatului și plămânilor și poate fi chiar fatală.

Chiar dacă este încă în cercetare, mulți experți spun că cumarina poate provoca chiar cancer. Medicină, aportul zilnic tolerabil (DIT) de cumarină era de 0,2 mg/lb (0,5 mg/kg) de greutate corporală. Acum a fost redus la 0,05 mg/lb (0,1 mg/kg).

Cassia conține aproximativ 1% cumarină, în timp ce Ceylon conține doar 0,004%, sau de 250 de ori mai puțin.

Astfel, experții în sănătate sugerează că, dacă sunteți un consumator obișnuit de scorțișoară, atunci ar trebui să fie Ceylon și nu Cassia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel