miercuri, decembrie 8, 2021

Se pregătește vaccinarea obligatorie? Ministrul Sănătății: Nu poate fi făcută decât printr-un proiect de lege/ Vă rog să ne lăsaţi câteva zile să venim cu o soluţie.

În momentul de față, „o provocare continuă” o constituie creșterea capacității la Terapie Intensivă pentru pacienții cu Covid-19, spune ministrul interimar al Sănătății.

Cseke Attila: Posibilitatea testării pe cheltuiala angajatului este o variantă de lucru

Cseke Attila merge, momentan, pe varianta testării anti-covid, pe cheltuiala angajaților. În câteva zile va prezenta anumite soluții, și, pe de altă parte, anunță Attila, o eventuala vaccinare obligatorie a unor categorii de personal din domeniul medical poate fi făcută doar printr-un proiect de lege în Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze.

Te-ar mai interesa: Trei dintre probele recoltate de la cei 28 de spor...

„Aici, în câteva zile, Ministerul Sănătăţii va veni cu o propunere, sunt mai multe posibilităţi, dar mesajul meu este acela de a fi responsabili. Majoritatea personalului din domeniul medical s-a vaccinat şi le mulţumesc, pentru că asta înseamnă nu numai responsabilitatea faţă de sine, ci înseamnă în primul şi în primul rând responsabilitate faţă de cei din jurul tău şi în primul rând faţă de pacienţi (…).

În ceea ce priveşte posibilitatea testării şi această testare să aibă loc pe cheltuiala angajatului, este o variantă de lucru. Eu trebuie să asigur şi vă spun la nivel de principiu, fără a antama o anumită soluţie, totuşi, noi trebuie să asigurăm pacientului încrederea şi siguranţa că atunci când păşeşte într-o unitate sanitară, are siguranţa că persoana cu care discută, că e medic, că e altă categorie de personal medical ori este vaccinată ori este testată (…).

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știi înainte să faci o operație. Exp...

Acesta este principiul. În ceea ce priveşte modalitatea în care acest principiu ajunge a fi reglementat, vom veni în câteva zile cu anumite soluţii, dar eu cred categoric că trebuie reglementate aceste situaţii”, a declarat Cseke, potrivit RFI.

Se pregătește vaccinarea obligatorie? Ministrul Sănătății: Nu poate fi făcută decât printr-un proiect de lege

În ceea ce priveșteu vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de angajaţi, Cseke Attila a declarat că este „de dorit”. Ministerul interimar al Sănătății va înainta Guvernului o propunere menită să crească rata vaccinării sau a testării obligatorii, în cazul personalului esențial, a anunțat ministrul.

Te-ar mai interesa: Rețeta specialiștilor de la Harvard pentru preveni...

„Vă rog să ne lăsaţi câteva zile să venim cu o soluţie, pentru că fiecare dintre aceste modalităţi trebuie discutate cu specialiştii. Vaccinarea personalului medical categoric este de dorit. Îndrumăm, recomandăm ferm pe toată lumea care încă nu s-a vaccinat, inclusiv din rândul medicilor sau personalului medical, să se vaccineze.

Din punct de vedere procedural, este o procedură legală mai lungă şi atunci noi analizăm posibilităţile care ne conduc la o siguranţă a funcţionării spitalelor. La ce mă refer? În ce priveşte o măsură posibilă de vaccinare obligatorie, ea nu poate fi făcută decât printr-un proiect de lege, prin Parlament, care va trebui să prevadă un anumit termen tranzitoriu sau termen în care ar intra în vigoare, pentru a da posibilitatea tuturor să se vaccineze.

Te-ar mai interesa: Operații și tratamente gratuite pentru copiii cu d...

Deci aici avem un termen, dacă vreţi, prelungit. La partea de testare a personalului care nu este vaccinat, avem o posibilitate de introducere a măsurii mult mai rapidă. Chiar dacă şi această măsură trebuie să treacă prin Parlament. Deci aceste chestiuni le discutăm cu specialiştii, inclusiv cu juriştii şi vom veni cu o soluţie pe una din aceste variante”, a mai spus Cseke Attila.

Te-ar mai interesa: Ritmul campaniei de vaccinare, tot mai scăzut în R...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri