Sari la conținut

Propunere legislativă adoptată de Senat: Cursuri obligatorii de prim-ajutor în școli și universități

Sursă foto: Getty Images
Obligativitatea cursurilor de prim ajutor în unitățile de învățământ

Senatul a adoptat iniţiativa legislativă care prevede că asistenţa medicală preventivă în unitățile de învățământ va cuprinde cursuri de acordare a primului ajutor pentru preşcolari, elevi și studenți. Propunerea legislativă merge acum la Camera Deputaţilor pentru votul decizional.

Senatorii au adoptat iniţiativa legislativă a USR care prevede că asistenţa medicală preventivă va cuprinde, în mod obligatoriu, cursuri modulare de acordare a primului ajutor de la copiii de grădiniță până la tinerii din facultăți, dar şi pentru cadrele didactice şi personalul auxiliar din unitățile de învățământ.

95% din persoanele din România care fac stop cardiorespirator mor

Propunerea modifică un articol din legea privind reforma în domeniul sănătăţii și este extrem de importantă consideră senatoarea UDMR Irina Kovács:

Irina Kovács, potrivit RRA: „95% din persoanele din România care fac stop cardiorespirator mor. De ce? Pentru că în jurul lor nu există persoane care să le asigure prim-ajutorul.

Dacă prin această inițiativă legislativă vom reuși să salvăm o viață de copil sau de adult, consider că inițiativa legislativă și-a atins scopul.

Și senatoarea USR Silvia Dinică apreciează că inițiativa va aduce informații utile în școli și universități.

Silvia Dinică: „Acest proiect legislativ este despre cursurile de prim ajutor.

Noi n-am reușit în toți acești ani să dăm răspuns la întrebarea ce lucruri utile îi învățăm pe copii în școală, care să le folosească pentru viitor.

Sistemul de educație este într-o desincronizare fantastică cu ceea ce au ei nevoie pentru viitor”.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Documentul a primit și voturile celor de la PSD.

Silvia Sbîrnea, senator PSD: Ne dorim cu toții ca primul ajutor să fie acordat și învățat în unitatea școlară sub îndrumarea unui cadru specializat.

Trebuie subliniat următorul lucru, că modificarea legislativă oferă posibilitatea tuturor elevilor să învețe noțiuni de prim ajutor. Să sperăm că această oră va fi benefică tuturor și va avea loc în unitățile școlare cât mai curând.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.